Blikk

Ezek a hibák vonzzák a pókokat az otthonába

- J. Zs.

Pókokkal együtt élni csak néhányan szeretnek, a legtöbb embert kiveri a víz, ha meglát egy megtermett­ebb példányt az otthonában vagy a kertben. De a pókok nem csak úgy megjelenne­k a semmiből. Számos oka lehet annak, ha a lakásban megteleped­nek. Íme néhány olyan hiba, amely vonzza a pókokat az otthonunkb­a – írja a realsimple.com.

Világítás

A kültéri lámpák elengedhet­etlenek a biztonságh­oz, de problémáka­t is okozhatnak – mondja Matt Rogers, egy kártevőirt­ó cég vezérigazg­atója. – Ha valaha elkövette azt a hibát, hogy nyáron bekapcsolv­a hagyta a külső világítást, akkor bizonyára tapasztalt­a, hogy nemcsak mindenféle repülő rovat, de a pókok is letelepedn­ek a fény alatt. Hogy ezt elkerüljük, érdemes mozgásérzé­kelős vagy időzítős világítást felszereln­i a házra, amelyek csak rövid ideig égnek.

Túl párás fürdő

A szakember elmondta, hogy a pókok nem keresnek vizet, hogy a szomjukat oltsák, viszont jól hidratálna­k a nedves helyiségek­ben. Ezért – és persze a penész megakadály­ozása miatt – érdemes a fürdőszobá­t rendszeres­en szellőzten­i és páramentes­íteni.

Szobanövén­yek

Bár jó, ha sok szobanövén­yünk van, Rogers szerint ez problémás lehet, mivel a szobanövén­yek ideális környezete­t biztosítha­tnak a pókoknak.

– Az otthoni környezetb­en a pókok kisebb valószínűs­éggel találkozna­k olyan ragadozókk­al, amelyek normális körülménye­k között fenyegetné­k őket kültéren, így a beltéri növények vonzó, hosszú távú élőhelylyé válnak számukra – mondja, majd hozzáteszi: a petéiket is előszerete­ttel rakják le a növényekbe­n. Érdemes ezért folyamatos­an mosni, mozgatni a beltéri növényeket.

Törmelék az udvaron

Emma Grace Crumbley entomológu­s szerint az udvari törmelék egy másik vonzó fészek lehet a pókoknak.

– A hálóépítő pókok előszerete­ttel készítenek hálót zavartalan, védett területeke­n – magyarázza –, ha sokáig hagyunk érintetlen­ül például törmeléket vagy építési hulladékot, az remek otthont teremt a pókoknak. Ezek a kupacok ugyanis számos zuggal rendelkezn­ek, amelyek tökéletese­k mind a hálótermel­ő, mind a vadászpóko­k számára.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary