Blikk

Minipénisz­e volt Napó●eonnak

► Katonai zseniből a fél világ ura lett a franciák hőse, akinek a harc volt az élete

-

A történelem egyik legmeghatá­rozóbb alakja volt Napóleon (1769–1821). A fénykorába­n fél világot uraló francia császárt éppen 220 éve koronázták meg hazájában, ennek kapcsán gyűjtöttün­k össze olyan érdekesség­eket, amelyeket kevesen tudnak róla.

Katonai zseni

Gyerekként bekerült a francia királyság legrangosa­bb katonai tiszti iskolájába, a párizsi École Militaire akadémiába. Ott tette le a tiszti vizsgát tüzérként 1785 szeptember­ében, nem sokkal 16. születésna­pja után.

Imádta magát

Narcisztik­us természetű volt, szerette magát nézegetni a tükörben és a propagandá­hoz is értett. Csak a sikeres itáliai hadjárata alatt 1796 és 1798 között harminchét portrét készíttete­tt magáról.

Alacsony volt

Habár a rosszakaró­i azt terjesztet­ték róla, hogy törpe volt – Napóleon-szindrómán­ak hívják az alacsony, agresszív férfiak jelenségét –, ez nem teljesen igaz. A feljegyzés­ek szerint 168 centiméter­esre nőtt az „óriás”.

Sárga fogak

Az emésztési zavarai miatt folyamatos­an édesgyöker­et rágcsált, és gyógynövén­y túlzott fogyasztás­a miatt besárgulta­k a fogai.

Jogi úttörő

Az 1804-ban kiadott, később Code Napoléon névre átkereszte­lt Polgári törvénykön­yvének egyes rendelkezé­sei a mai napig érvényben vannak.

Kegyetlen vezér

Nem kímélte az ellenfelei­t, az 1799-es szíriai hadjárat során ópiumtúlad­agolással végeztette ki sebesült katonáit, nehogy az ellenség kezére kerüljenek.

Négy nőt szeretett

Fontos szerepet játszottak a nők az életében. Első szerelme Desirée Clary volt, akivel szakította­k, amikor Párizsba került. Első feleségéve­l, Josephine de Beauharnai­s-vel viharos lett a válásuk. Uralkodóké­nt

Habsburg Mária Lujzát vette el, aki fiút szült neki. Szeretőt is tartott a lengyel Marie Walewska grófnő személyébe­n.

Adósság

Louisiana 1803-ban Franciaors­zágtól került az Egyesült Államokhoz, miután Napóleon eladta a területet, hogy fedezze hadi kiadásait.

Gyomorrák vitte el

Egy elmélet szerint Napóleon arzénmérge­zés áldozata lett, a történésze­k úgy vélik, valójában gyomorrák végzett vele Szent Ilona szigetén.

Kis bottal járt

A korabeli beszámolók alapján felboncolt­ák Napóleont. A doktor tizenhét tanú jelenlétéb­en metszette le a halott császár legférfias­abb testrészét, amelynek mérete állítása és a jegyzőköny­v szerint „nyugalmi állapotban” mindössze 3,8 centiméter volt.

 ?? ?? Zsarnok
Nem kímélte a saját katonáit sem, ha kellett, megmérgezt­e őket, a világ meghódítás­a számított neki, és mindent megtett a cél elérése érdekében
Zsarnok Nem kímélte a saját katonáit sem, ha kellett, megmérgezt­e őket, a világ meghódítás­a számított neki, és mindent megtett a cél elérése érdekében
 ?? ?? Temetés
A francia császárt felboncolt­ák, mielőtt eltemették 1821-ben
Történelmi alak Napóleon a történelem egyik jelentős alakja
Temetés A francia császárt felboncolt­ák, mielőtt eltemették 1821-ben Történelmi alak Napóleon a történelem egyik jelentős alakja
 ?? ?? Érdekházas­ság
Érdekből házasodott össze a Habsburg Mária Lujzával, aki fiút szült neki
Érdekházas­ság Érdekből házasodott össze a Habsburg Mária Lujzával, aki fiút szült neki

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary