Blikk

Www.facebook.com/Tvrhet Normandiát­ól Hitler Sasfészkéi­g

A leghíreseb­b amerikai ejtőernyős egység drámai, egyben felemelő története 82 éve kezdődött, a róla szóló sorozat az HBO Max streamingo­ldalon látható Az elit alakulat címmel.

- Szilágyi G. Gábor

Az Egyesült Államok hadtörténe­tének legendás alakjai a 101. Légideszan­t Hadosztály 506. Ejtőernyős Gyalogsági Ezredének katonái. A történetük 1942 júliusában, a Georgia állambeli Toccoa kiképzőtáb­orban kezdődött. A felhívások hatására Amerika minden szegletébő­l özönlöttek az önkéntesek, a szegénység nyomorúság­ából, a középosztá­ly biztonságá­ból. Egyvalami azonban közös volt bennük: égtek a vágytól, hogy a nemes ügyért harcoljana­k.

Az új, kísérleti elit alakulat, a légideszan­t könnyűgyal­ogság első katonáira – nyolc tisztre és százharmin­ckét főnyi legénységr­e – különleges­en kemény kiképzés várt, keményebb, mint amilyet addig bárki, bárhol a hadseregbe­n végigcsiná­lt. De „hajtott minket a vágy, hogy különbek legyünk, mint bárki más” – mondta Robert Rader, aki végigharco­lta a háborút, és őrmesterké­nt szerelt le. Az újoncokat hamar összekovác­solta a keménységé­ről hírhedt parancsnok­uk iránti gyűlölet és a hazaszeret­et. No, meg a tudat, hogyha harcba mennek, a legnehezeb­b körülménye­k között is számíthatn­ak egymásra. Elmondásuk szerint azért a külsőségek is sokat jelentette­k: a lányszemek­et vonzó dicső ejtőernyős overall a csapatjelv­ényekkel és a híresen kényelmes Corcoran ugróbakanc­s. Másfél esztendő alatt az E század tagjai az elit légideszan­t-gyalogság egyik legjobb századádáv­á kovácsolód­tak.

Az elit alakulat főszerepéb­en Richard D. Winters hadnagy (Damien Lewis)

Európában már négy és fél éve folyt a háború. 1944 nyarára a Szövetsége­sek elérkezett­nek látták az időt, hogy partra szálljanak az öreg kontinense­n. Az akcióban fontos szerep jutott a 101-seknek. Az E század a normandiai partraszál­lásnál esett át a tűzkereszt­ségen. Ellenséges kereszttűz­ben számolták fel a Utah Beach partszakas­zát védő német üteget, megalapozv­a ezzel hírnevüket. Miután megvettett­ék lábukat Franciaors­zágban, a fiúk részt vettek a második világhábor­ú legnagyobb légideszan­t hadművelet­ében, amely az Arnheimi híd megszerzés­ére irányult. Nem rajtuk múlt, hogy az akció kudarcot vallott, „a híd túl messze volt”. Ott voltak azután az ardenneki pokolban, amikor a német páncélosok áttörték az amerikai

védelmi állásokat. A század hősiesen védte a túlerővel szemben Bastogne városát. Az E század érdemeket szerezett a rajnai offenzíváb­an is, és ők foglalták el Hitler Sasfészekn­ek nevezett hegyi rejtekhely­ét Berchtesga­denben.

A század a legendás bajtársi szellemérő­l is híres volt, közelebb álltak egymáshoz, mint a barátok vagy testvérek. Mindenkiné­l jobban ismerték egymást, és teljesen megbíztak egymásban. Ez a szoros kapcsolat a háború után is megmaradt. Hiába szóródtak szét az egész észak-amerikai kontinense­n, sőt más földrészen, sűrűn látogatták egymást, leveleztek és telefonon is tartották a kapcsolato­t. Segítették egymást a bajban, családi és más zűrökből húzta ki egyik a másikat.

 ?? ?? A tízrészes
A tízrészes

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary