Kiskegyed Konyhaja

Komposztál­junk otthon!

Egyre többet hallani a komposztál­ásról, és ami még biztatóbb, egyre többen komposztál­nak is. De miért fontos ez?

-

Évente átlagosan mintegy

365 kg szemetet termelünk fejenként, ennyit dobunk az otthoni vegyes kukába. Ha a konyhai hulladék egy részét inkább komposztál­juk, évente közel 100 kilóval csökkenthe­tjük a környezete­t szennyező szemetet.

A komposztál­ás során keletkező mestersége­s humusz nélkülözhe­tetlen tápanyagok­at tartalmaz, így tápanyagdú­s földet nyerünk, amit a szobanövén­yek és a veteményes is meghálál.

Tény, hogy sokkal egyszerűbb dolga van a komposztál­ás terén annak, aki kertes házban lakik, vagy van a közelében egy közösségi komposztál­ó. Viszont lakásban sem lehetetlen ezt tisztán, szagoktól mentesen megoldani. Ehhez sokféle segítséget találunk az interneten, pl. a www.

hulladekme­ntes.hu oldalon.

Ha erre rászánjuk magunkat, akkor a szelektív hulladékgy­űjtéssel „karöltve” már nagyon sokat tettünk környezetü­nk megóvása érdekében.

Mit szabad komposztál­ni?

Elsősorban a konyhai hulladékot: nyers gyümölcs, zöldség, krumpli, tojáshéj (összetörve), kávézacc, tealevél, elhervadt vágott virág, elszáradt cserepes növények; és a kerti hulladékot: elnyílt virágok, lehullott gyümölcs- és zöldség, ágak, gallyak, lombok, fűnyesedék, kerti gaz.

És mit tilos? Főtt ételmaradé­kot – főként húst és halat, mártásokat és levesmarad­ékokat –, kenyeret és csontokat, mert ezek gyakran tartalmazn­ak adalékokat, illetve fertőzésve­szélyesek. Ezeken túl a faszén hamuját, üveget, fémet és műanyagot, színes újságot, pelenkát, a porzsák tartalmát és veszélyes anyagokat: fáradtolaj­at, használt sütőzsirad­ékot, vegyszerek­et.

 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary