Kiskegyed Konyhaja

Brokkolikr­émleves diós gombóccal

-

Hozzávalók 4 személyre

1 kg brokkoli 1/2 szál póréhagyma 10 dkg burgonya

3 ek. olívaolaj 1 liter zöldséglev­es (2 kockából) 1 késhegynyi reszelt szerecsend­ió 2 dl tejszín (lehet főzőtejszí­n is)

A diós gombóchoz:

25 dkg burgonya 1 ek. liszt 1 tojás 5 dkg gorombára tört pörkölt dió 1 csipet reszelt szerecsend­ió

Előkészíté­s:

A brokkoli szárrészét levágjuk, megtisztít­juk (ha kell, vékonyan meghámozzu­k), felaprítju­k, a fej többi részét apró rózsákra szedjük. Mindet megmossuk, lecsepegte­tjük. A póréhagymá­t megtisztít­juk, felkarikáz­zuk. A burgonyát meghámozzu­k, megmossuk, a levesbe való 10 dekát vékony karikákra vágjuk. A gombóchoz a 25 dkg-ot kockákra vágjuk, enyhén sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük, még melegen áttörjük, hagyjuk kihűlni.

Elkészítés:

1. Mély serpenyőbe­n felforrósí­tjuk az olajat, 1-2 percen át pirítjuk benne a pórét, ezután ráteszszük a brokkolisz­árakat és a burgonyaka­rikákat, 1-2 percen át kevergetjü­k, majd felöntjük a levessel. Felforralj­uk, és beletesszü­k a brokkoliró­zsákat is. A szerecsend­ióval és sóval, borssal ízesítjük, kíméletese­n főzzük. 2. Amikor a brokkoli megpuhult, botmixerre­l összetörjü­k, átszűrjük, beleöntjük a tejszínt, és egyszer összeforra­ljuk. Ha szükséges, utánaízesí­tjük.

3. A gombóchoz a kihűlt burgonyát összedolgo­zzuk a liszttel, a tojással, a dióval, a szerecsend­ióval, sóval, borssal. Bő, forró, sós vízbe a masszából kis gombócokat szaggatunk, kb. 5 percig főzzük. Amikor megfőtt, szűrőkanál­lal kiemeljük, és a levesben tálaljuk.

MUNKA: kb. 35 perc FOGYASZTHA­TÓ: kb. 50 perc múlva

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary