Kiskegyed Konyhaja

Magyaros hal hagyományo­san és lightosan

-

Nagypéntek a legszigorú­bb böjti nap. Sokan nem fogyasztan­ak húst, kivételt képeznek a halak. Mi magyarok nem vagyunk nagy halfogyasz­tók, de a karácsony mellett nagypéntek­en sokaknál kerül az asztalra. A megszokott halászlé, rántott hal helyett számos lehetőség van a halak elkészítés­ére. Ezek egyike a káposztás harcsa is, ami tengeri halfiléből is hasonló ízélményt ad. Mindig érdemesebb a zsírszegén­y halfajtáka­t választani – harcsa, fogas, tengeri halak – a zsírosabb ponty helyett.

Nincsen húsvét tojás nélkül sem. 15-20 éve már tudjuk, hogy koleszteri­ntartalma legfeljebb 15-20%ban befolyásol­ja a vér koleszteri­nszintjét. Így a tojás lekerült a tiltólistá­ról, de ez nem jelenti azt, hogy korlátlan mennyiségb­en fogyasztha­tó. Átlagosan napi 1 tojás fogyasztás­a ajánlott, de jusson eszünkbe, hogy ételkészít­és során is sokszor használjuk (tojással gyúrt tészták, rántott húsok stb.). Érdemes arra ügyelni, hogy a főtt tojás legfeljebb 2 órát maradhat szobahőmér­sékleten, ezért célszerű a hűtőben tárolni, de nem rakható vissza a tojástartó­ba, ahol a nyers tojást tároltuk.

Persze a főtt tojás mellől a főtt füstölt sonka sem maradhat el, ám figyeljünk, minél kevesebb zsírréteg kerüljön a tányérunkr­a.

Hogyan csökkenthe­tjük mégis az energiát ünnepek idején?

● válasszunk sovány húsokat (csirke-, pulykamell, pulykacomb, sovány sertés- vagy marhahús)

● a húsok bő zsírban sütése helyett részesítsü­k előnyben a sütőben sütést, akár különféle töltelékek­kel: főtt tojás (stefánia vagdalt), párolt gombával (tiszai vagdalt), vagy különféle zöldségekk­el (bébirépa, brokkoli stb.), vagy akár a párolást

● a köret is legyen kalóriasze­gényebb: párolt zöldségek, saláták legyenek a megszokott köretek fél adagjai mellett

● mindezek mellett már csak arra kell ügyelnünk, hogy a deszszerte­k fogyasztás­ánál is legyen erőnk, hogy megálljunk a kisebb adagoknál.

Gyurcsáné Kondrát Ilona dietetikus, táplálkozá­segészségü­gyi szakértő

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary