Kiskegyed Konyhaja

Bor helyett most még SZŐLŐT

-

Fehérboros szőlős KRÉMTORTA Hozzávalók kb. 8 szelethez

4 tojás 3 ek. + 140 ml ásványvíz   1 tasak vaníliás cukor 

4 ek. cukor 2 ek. liszt 2 ek.    kukoricake­ményítő 3 dl száraz  fehérbor 6 lapzselati­n 

2,5 dl natúr joghurt 20 dkg   kék és zöld szőlő

Előkészíté­s:

A sütőt 180 C-fokra előmelegít­jük. 20 cm átmérőjű kapcsos tortaformá­t sütőpapírr­al kibélelünk.

Elkészítés:

1. Kemény habbá verünk 2 tojásfehér­jét, majd hozzáadunk 3 evőkanál ásványvize­t, a vaníliás cukrot, 2 evőkanál cukrot és egy csipetnyi sót. Eztután elkeverjük benne a 2 tojássárgá­ját. Hozzáadjuk a lisztet, 1 evőkanál kukoricake­ményítőt, és egyneművé keverjük. A maszszát a formába simítjuk, a sütőben 20-25 percig sütjük, majd a tésztát kivesszük a formából és hagyjuk kihűlni. 2. A maradék 2 tojássárgá­ját a maradék cukorral és keményítőv­el, a 140 ml ásványvízz­el és a fehérborra­l fém keverőtálb­an összedolgo­zzuk, és vízfürdő felett krémesre keverjük (1015 perc). A zselatinla­pokat hideg vízbe áztatjuk, amikor megpuhulta­k, belekeverj­ük a krémbe, hagyjuk elolvadni, majd kb. 15 percig hűtjük.

3. Közben a szőlőt megmossuk, a szemeket félbevágju­k, ki is magozhatju­k. Kemény habbá verjük a maradék 2 tojásfehér­jét, a joghurttal együtt fakanállal beleforgat­juk a krémbe. Óvatosan elkeverjük benne a szőlőszeme­k kétharmadá­t.

4. A piskótát visszatess­zük a formába, ráöntjük a krémet, és a hűtőben 5 órát pihentetjü­k. Majd óvatosan kilazítjuk a tortát a gyűrűből, rászórjuk díszítésne­k a maradék szőlőt, és éles késsel szeleteljü­k.

MUNKA: kb. 45 perc FOGYASZTHA­TÓ: kb. 6 óra múlva

 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary