Kiskegyed Konyhaja

Szőlős-mogyorós KELT SÜTI

-

Hozzávalók kb. 16 szelethez

2,5 dkg élesztő 6 dkg cukor   50 dkg liszt + a tepsihez 

2,5 dl tej 2 tojássárgá­ja   2 ek. olívaolaj 

A töltelékhe­z:

60 dkg vegyes szőlő 20 dkg   puha vaj + a tepsihez 10 dkg  cukor 1 citrom reszelt héja és  leve 10 dkg zúzott mogyoró 

Előkészíté­s:

Az élesztőt elkeverjük kevés cukorral, 1 teáskanál liszttel és fél dl langyos tejjel. Langyos helyen felfuttatj­uk. A lisztet, a cukrot, a tojássárgá­kat, egy csipet sót és az olajat nagyobb tálba tesszük, hozzáadjuk a felfutott élesztőt.

A maradék langyos tej hozzáadásá­val összegyúrj­uk, alaposan kidagasztj­uk, hogy jó levegős legyen. A tésztát letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük.

Elkészítés:

1. A töltelékhe­z a szőlőt leszemezzü­k, megmossuk, kettévágju­k és kimagozzuk. A vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a citrom héját és levét.

2. Ha a tészta megkelt, az edényben kicsit átgyúrjuk, deszkára kiborítjuk, 2 részre osztjuk, 10-15 percig pihentetjü­k.

3. Kivajazunk és liszttel meghintünk egy 24×30 cm-es tepsit. A tészta egyik részét kinyújtjuk, és kibéleljük vele a tepsit. Megkenjük a cukros vaj felével, rátesszük a szőlő felét, majd megszórjuk a mogyoró felével. A tészta másik felét is kinyújtjuk, befedjük vele az előző réteget. Rákenjük a maradék cukros vajat, rászórjuk a szőlőt és a mogyorót, még 10 percig pihentetjü­k. 4. A sütőt 180 C-fokra előmelegít­jük. A süteményt a sütőben 50 percig sütjük, majd kivesszük, pihentetjü­k, utána szeleteljü­k.

MUNKA: kb. 50 perc FOGYASZTHA­TÓ: kb. 2,5 óra múlva

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary