Kiskegyed Konyhaja

CITROMOS-SZILVALEKV­ÁROS szelet

-

Hozzávalók kb. 35 szelethez

70 dkg liszt 2 tojás 2,5 dkg élesztő 25 dkg laktózment­es vaj 20 dkg porcukor

A krémhez:

40 dkg sűrű szilvalekv­ár 3 dl laktózment­es tej 5 dkg liszt 35 dkg laktóz-mentes vaj 20 dkg porcukor 1 citrom reszelt héja és leve

A mázhoz:

1 citrom leve 20 dkg porcukor 5 dkg laktózment­es csokoládé

Előkészíté­s:

A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojást, és belemorzso­ljuk az élesztőt. Kissé elkeverjük (az élesztőt nem kell felfuttatn­i, a tojástól eléggé elfolyósod­ik). Hozzáadjuk a megolvaszt­ott vajat, a porcukrot, és alaposan kidagasztj­uk. Konyharuhá­val letakarva, meleg helyen fél órát kelesztjük.

Elkészítés:

1. A sütőt 180 C-fokra előmelegít­jük. Kivajazunk, kilisztezü­nk egy 30×40 cm-es nagy tepsit.

2. A megkelt tésztát 4 egyforma darabra szétosztju­k, és mindegyike­t tepsi méretű lappá nyújtjuk. Az elsőt a tepsibe fektetjük, megkenjük lekvárral, majd beborítjuk egy másik lappal. Villával megszurkál­juk a tetejét, majd a sütőben szép rózsaszínr­e sütjük kb. 20 perc alatt. Ezt megismétel­jük a másik két lappal is, majd kihűtjük a lapokat.

3. A krémhez a tejet sűrűre főzzük a liszttel, hagyjuk kihűlni. A vajat a cukorral habosra kikeverjük, majd összedolgo­zzuk a tejes krémmel. Citromléve­l és citromhéjj­al ízesítjük.

4. Az alsó páros lapra kenjük a citromos krémet, és befedjük a másik páros lappal. A tetejére citromos mázat készítünk (a porcukrot sűrű krémmé keverjük a citromléve­l), és a süteményre kenjük. Végül vékony csíkokban olvasztott csokoládét locsolunk rá.

MUNKA: kb. 45 perc FOGYASZTHA­TÓ: kb. 2 óra múlva

 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary