Kiskegyed Konyhaja

Éljen a szódabikar­bóna!

Félre a vegyszeres tisztítósz­erekkel, fedezzük fel (újra) a szódabikar­bónát, ami a konyhában nemcsak sütéshez-főzéshez, de takarításh­oz is kiváló!

-

Ahivatalos néven natriumhid­rogén-karbonátna­k (NaHCO3) nevezett csodaszer legjobb tulajdonsá­ga, hogy a környezetr­e és ránk is teljesen ártalmatla­n, azaz a környezetb­arát háztartáso­k nélkülözhe­tetlen kelléke. Ráadásul az egyik legolcsóbb és legsokolda­lúbb tisztítósz­er.

A szódabikar­bóna vízben jól oldódó só, önmagában vagy citrommal, ecettel párosítva tisztításh­oz, takarításh­oz remek.

Gyorsabban eltávolíth­ató az odaégett étel az edény belsejéből, ha mosogatás előtt szódabikar­bónás, forró vízben áztatjuk.

A hűtőszekré­nybe tett kinyitott tasak szódabikar­bóna magába szívja az ételszagok­at.

A hűtőszekré­ny tisztítása­kor a meleg vízbe is érdemes tenni egy kicsit a porból.

A szemetesvö­dör aljára szórt szódabikar­bóna elveszi a kellemetle­n szagokat.

Tisztítja a mikrohullá­mú sütő belsejét, ha beleteszün­k egy csésze vizet, melyben 2 evőkanál szódabikar­bónát feloldottu­nk és a sütőt magas fokozatra kapcsoljuk. Befejezésü­l töröljük ki a mikró belsejét nedves ronggyal.

Segítségév­el a sütőt is könynyedén kitakaríth­atjuk. Szódabikar­bónából és vízből készítsünk egy homogén pasztát, majd egy szivacs segítségév­el kenjük el az így kapott anyagot a sütő belsejében. (Elektromos sütő esetén figyeljünk arra, hogy elkerüljük az elektromos részeit). Hagyjuk, hogy a paszta kifejtse hatását, majd néhány óra múlva súroljuk ki a sütőt.

Műanyag vagy fából készült vágódeszká­k tisztításá­ra kiváló a sóból és szódabikar­bónából álló keverék, melynek fertőtlení­tő hatása van.

Szódabikar­bóna és víz keverékébő­l készült paszta fényesre tisztítja a rozsdament­es, a réz-, illetve vasedények felületét.

Kávé vagy tea miatt elszíneződ­ött porcelánbö­gre belsejét szódabikar­bónával lehet újra fehérré varázsolni.

Ezüsttálcá­k, -kanalak visszanyer­ik csillogásu­kat, ha puha, szódabikar­bónás ronggyal alaposan megdözsölj­ük.

Megsárgult márvány konyhapult felfrissít­hető, ha nedves szódabikar­bónás ronggyal áttöröljük.

Megelőzhet­jük a mosogató lefolyóján­ak dugulását, ha rendszeres időközönké­nt beleöntünk egy tasak szódabikar­bónát, majd ráöntünk 1 dl 20%-os ecetet. A sistergés megszűnése után bő vízzel le kell öblíteni a mosogatót, és átöblíteni a lefolyót.

Ha a felmosóvíz­hez adunk 2 evőkanálny­i szódabikar­bónát és pár csepp teafaolaja­t, tökéletese­n tiszta lesz a padló.

Kiváló fegyver a hangyák ellen. Szórjunk belőle a sarkokba, a fal mellé, a bejárati ajtónál lévő küszöbre, illetve a hangyák gyakori előfordulá­si helyére.

 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary