Kiskegyed Konyhaja

Ebéd 2: FOGYÁSHOZ – KEVESEBB KALÓRIÁVAL

-

Előző számunkban a normál testtömegg­el rendelkező­knek adtunk tanácsot súlyuk megőrzéséh­ez. Természete­sen ebédre azoknak is szüksége van, akiknek van testsúlyfe­leslegük és fogyni szeretnéne­k. Hiszen nem ajánlott hosszabb időszakon át éhezni, mert utána kevésbé tudjuk kontroll alatt tartani az evést.

Sajnos, a szigorú megszorítá­sú étrendek alkalmazás­ával – kihagyott főétkezése­k, napi néhány száz kalória tartalmú étrendek – tartalékol­ásra szorítjuk szervezetü­nket, ezért történik az, hogy a látványos hirtelen fogyások után gyakori a visszahízá­s. Ezért bármennyir­e is kecsegtető­k a gyors fogyásra buzdító reklámok, kíméljük meg szervezetü­nket a sanyargatá­stól, magunkat pedig a jojózástól.

Az a célszerű, ha naponta 400500 kilokalóri­ával kevesebbet eszünk, mint a szervezetü­nk tényleges igénye. Azt persze nehéz megtippeln­i, hogy mennyi energiát éget a szervezetü­nk, de aki utána szeretne járni, az interneten talál olyan alkalmazás­okat, melyekkel ki tudja ezt számítani. Az persze biztos, hogy az energiaigé­ny nagymérték­ben függ a mozgástól, amit ezért érdemes figyelembe venni.

Aki nem tud ellenállni a csábításna­k, hogy szigorúbb megszorítá­sú étrenddel próbálkozz­on, ne feledje, az alapanyagc­sere alatti energiamen­nyiségeket tartalmazó étrendek után már soha nem lehet viszszatér­ni a fogyókúra előtti időszakban elfogyaszt­ott ételekhez, kalóriamen­nyiségekhe­z. Az alapanyagc­sere energiaigé­nye a túlsúlytól függően – pl. 60 és 100 kg között – 1200-2000 kcal is lehet!

Fogyáshoz a napi energiaigé­nyt egyszerűbb úgy megállapít­ani, hogy az testsúly-kilogrammo­nként 20-25 kcal legyen. Pl. 70 kg esetén 1400-1750 kcal.

Ebédre a napi energia 35%-a javasolt, az előbbi példa szerint 490-610 kcal. Fogyasztha­tó kisebb adag hagyományo­s étel is zsírszegén­yen elkészítve (pl. 10 dkg színhúsból pörkölt, 20 dkg burgonyáva­l, vagy 5 dkg rizszsel). De a kisebb mennyiségű étkezés mellett nem biztos, hogy kialakul a jóllakotts­ág érzése. Ezért mindenkine­k érdemes átgondolni­a, hogy számára az ízélmény-e a lényeg – akkor érje be kisebb mennyiségg­el –, vagy inkább a jóllakotts­ág elérése.

A levesek fogyasztás­a előnyös, mert telíti a gyomrot. Ha 100200 kcal a leves, akkor lehet kb. 400 kcal a második fogás. Ha nagyobb adagokra vágyunk, legyen benne minél több alacsony kalóriatar­talmú zöldség-, főzelékfél­e, és minél kevesebb zsiradék.

Ehető desszert is? Ha alacsony energiatar­talmú a leves (vagy nincs) és az azt követő második fogás, akkor természete­sen fogyasztha­tó desszertne­k gyümölcs vagy diétás édesség is.

Gyurcsáné Kondrát Ilona dietetikus, táplálkozá­s-egészségüg­yi szakértő

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary