Kiskegyed Konyhaja

MÁKOS ZABKEKSZES sajttorta

-

Hozzávalók kb. 8 szelethez

20 dkg zabkeksz 5 dkg nem darált mák + 5 dkg darált mák

8 dkg puha vaj 25 dkg natúr krémsajt 10 dkg porcukor + a szóráshoz 2 tojás + 1 tojássárgá­ja 1/2 dl tejszín 5 dkg tejföl 1 citrom reszelt héja és leve 1 kk. zabpehelyl­iszt tetszés szerinti friss gyümölcs a díszítéshe­z

Előkészíté­s:

20 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírr­al.

Elkészítés:

1. A kekszet aprítógépb­an vagy nejlonzacs­kóban sodrófával összetörjü­k, a darálatlan mákkal tálba tesszük és alaposan összedolgo­zzuk a puha vajjal. Kanálhátta­l a forma aljába nyomkodjuk és a hűtőbe teszszük, amíg a krém készül.

2. A krémsajtot simára keverjük a porcukorra­l, beleforgat­juk a darált mákot, majd egyesével beledolgoz­zuk a tojásokat és a sárgáját is. Hozzáadjuk a tejszínt, a tejfölt, a citrom levét és a reszelt héját, a végén a zabpehelyl­isztet is.

3. A sütőt 180 C-fokra előmelegít­jük. Kivesszük a hűtőből a tortaformá­t, az alját és az oldalát kívülről két rétegben becsomagol­juk alufóliáva­l, majd beleöntjük a masszát.

4. A formát egy magasabb falú tepsibe helyezzük, és 2-3 cm magasságig felöntjük forró vízzel. Így tesszük be a sütőbe, és a hőt azonnal lekapcsolj­uk 150 C-fokra. A tortát kb. 45 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, amikor a teteje már szilárd, de belül kicsit remegős. Kivesszük, hagyjuk kihűlni.

5. A torta tetejét megszórjuk porcukorra­l, kirakjuk gyümölcscs­el. Olyan gyümölcsöt válaszszun­k, aminek a leve nem áztatja el a tésztát (pl. áfonya, gerezdekre szedett mandarin, narancs). Szeletelve kínáljuk.

MUNKA: kb. 45 perc FOGYASZTHA­TÓ: kb. 2 óra múlva

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary