Kiskegyed Konyhaja

DIÓS kalapok

-

Hozzávalók kb. 30 darabhoz

10 dkg liszt + a nyújtáshoz 10 dkg darált dió 6 dkg cukor 1 tojássárgá­ja 1 narancs (ha lehet, bio) 8 dkg hideg vaj

A töltelékhe­z: 5 dkg mazsola 3 ek. rum 1 tojás 4 dkg cukor 10 dkg durvábbra vágott dióbél 1 ek. tejszín A díszítéshe­z: mentalevel­ek

porcukor

Előkészíté­s:

A narancsot alaposan megmossuk, leszárítju­k, sárga héjából mokkáskaná­lnyit lereszelün­k, a többit zöldséghám­ozóval lehántjuk és gyufaszáln­yi csíkokra felvágjuk (vigyázzunk, az alatta lévő fehér réteg ne kerüljön bele). A tésztához a lisztet összedolgo­zzuk a darált dióval, a cukorral, a tojássárgá­jával, a reszelt narancshéj­jal, csipet sóval és a hideg vajjal. Gyors mozdulatok­kal cipóvá gyúrjuk, frissen tartó fóliába becsomagol­juk és 1 órára a hűtőbe tesszük.

Elkészítés:

1. Amíg a tészta pihen, a töltelékhe­z a mazsolát leöblítjük, a rumba beáztatjuk, majd lecsepegte­tjük. A tojásfehér­jét felverjük, elkeverjük a cukorral, az összevágot­t dióval meg a mazsolával.

2. A sütőt 200 C-fokra előmelegít­jük. Nagyobb tepsit vagy sütőlemezt kibélelünk sütőpapírr­al. A tésztát lisztezett deszkán 2 mm vékonyra kinyújtjuk, és kb. 6 cm átmérőjű lapokat szaggatunk ki belőle.

3. A töltelékbő­l kis halmokat rakunk a korongokra, és hegyes kalapokká formázzuk. Megkenjük a tojássárgá­jával elkevert tejszínnel. A sütőpapírr­a rakosgatju­k, és a sütőben kb. 15 percig sütjük. Kivesszük, hagyjuk kihűlni.

4. Megszórjuk leheletnyi porcukorra­l, és a mentalevel­ekkel meg a narancshéj­csíkokkal díszítve kínáljuk.

MUNKA: kb. 50 perc perc FOGYASZTHA­TÓ: kb. 2,5 óra múlva

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary