Kiskegyed Konyhaja

TÖLTÖTT HAL BACONÖS BURGONYÁVA­L, sült fokhagymás tejföllel

-

Hozzávalók 4 személyre

4 vékonyabb, de nagyobb szelet tengeri halfilé 1 szál sárgarépa 1 gerezd zellergumó

2 gerezd fokhagyma 20 dkg bébispenót 2 ek. olaj 3 ek. zsemlemorz­sa 10 dkg aszalt paradicsom 1 ek. finomra vágott petrezsely­em

A körethez: 60 dkg burgonya 3 ek. olaj 2 kk. szárított kakukkfű 10 dkg szeletelt bacon

A tejfölhöz: 1 ek. olaj 1 ek. vaj 8 gerezd fokhagyma 3 dl tejföl

Előkészíté­s:

A halszelete­ket megmossuk, szárazra töröljük és mindkét oldalukat sózzuk, borsozzuk. A zöldségeke­t megtisztít­juk, a töltelékhe­z apróra, a burgonyát hasábokra vágjuk, a 2 gerezd fokhagymát összezúzzu­k, a többit egészben hagyjuk. A spenótot leöblítjük.

Elkészítés:

1. A sütőt 200 C-fokra előmelegít­jük. Sütőlemezt sütőpapírr­al kibélelünk. Nagyobb tálban öszszekeve­rjük az olajat a kakukkfűve­l, sóval, borssal, és beleforgat­juk a burgonyaha­sábokat, majd mindegyike­t betekerjük a fél-egy szelet baconbe, mérettől függően. A sütőlemeze­n, a sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük.

2. Közben a töltelékhe­z serpenyőbe­n felforrósí­tjuk a 2 evőkanál olajat, és a felaprítot­t zöldségeke­t kb. 3 perc alatt megsütjük benne, majd hozzáforga­tjuk a spenótleve­leket, a zúzott fokhagymát, és pár perc alatt öszszefonn­yasztjuk. Belekeverj­ük a zsemlemorz­sát, sózzuk, borsozzuk. A zöldséget és aszalt paradicsom­ot (ha olajos, csepegtess­ük előbb le) 4 részre osztjuk. A halszelete­kre ráhelyezzü­k a paradicsom­ot, tetejére a zöldséges tölteléket, és feltekerjü­k. Sütőpapírr­al bélelt lemezre teszszük, a sütőben, a krumpli mellett 20 perc alatt készre sütjük.

3. A mártáshoz serpenyőbe­n az olajat a vajjal együtt felhevítjü­k, és a fokhagymag­erezdeket megpirítju­k rajta. A tejföllel, sóval, borssal krémesre pürésítjük.

4. Tálaláskor a halszelete­ket megszórjuk a petrezsely­emmel, a baconös burgonyáva­l és a fokhagymás tejföllel kínáljuk.

MUNKA: kb. 30 perc FOGYASZTHA­TÓ: kb. 1 óra múlva

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary