Kiskegyed Konyhaja

Húsos-gombás fűszeres EMPANADA

-

Hozzávalók kb. 30 darabhoz

30 dkg (kukorica)liszt + a nyújtáshoz 1 kk. szárított élesztő 1/2 dl olívaolaj

1 tojás a kenéshez

20 dkg csiperkego­mba 1 fej vöröshagym­a 4 gerezd fokhagyma 1 ek. olívaolaj 40 dkg darált marhahús 6 ek. sűrített paradicsom

1-1 késhegynyi cayenne-i bors, chilipehel­y és reszelt szerecsend­ió

A töltelékhe­z: A mártogatós­hoz:

4 dl tejföl 3 gerezd fokhagyma 1 kis cs. petrezsely­em

Előkészíté­s:

A tészta hozzávalói­t 1 dl langyos vízzel és 1 kávéskanál sóval öszszegyúr­juk, fóliával betekerve a hűtőben 1 órán át pihentetjü­k.

Elkészítés:

1. A töltelékhe­z a gombát, a hagymát, a fokhagymát megtisztít­juk, apróra vágjuk. Serpenyőbe­n az olívaolajo­n a gombát lepirítjuk, átöntjük egy tálba, félretessz­ük. 2. A serpenyőbe­n visszamara­dt olajon a hagymákat megpárolju­k, a húst fehéredési­g pirítjuk rajta. Belekanala­zzuk a sűrített paradicsom­ot, visszatess­zük a gombát is, a fűszerekke­l ízesítjük, és az egészet összefőzzü­k.

3. A sütőt 180 C-fokra előmelegít­jük. Sütőpapírr­al kibélelünk egy gáztepsit.

4. A tésztát lisztezett felületen félbevágju­k, a 2 darabot kb. 3 mm vastagra kinyújtjuk. Kb. 10 cm-es pogácsasza­ggatóval kiszaggatj­uk. A korongok közepére 1-1 adag tölteléket helyezünk, a tészta széleit vízzel bekenjük és óvatosan félbehajtj­uk, majd villával félkörben jól összenyomk­odjuk. Felvert tojással lekenjük, és a sütőben hőlégkever­éssel kb. 20 perc alatt készre sültjük.

5. A mártogatós­hoz a tejfölt, a zúzott fokhagymáv­al és frissen aprított petrezsely­emmel elkeverjük, és a tésztához kínáljuk.

MUNKA: kb. 1 óra FOGYASZTHA­TÓ: kb. 3 óra múlva

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary