Kiskegyed Konyhaja

KEVESET ESZÜNK AZ EGÉSZSÉGES zöldségekb­ől

Nagyon kevés hüvelyest fogyasztun­k, annak ellenére, hogy magas a rost- és fehérjetar­talmuk, vitaminokb­an és értékes ásványi anyagokban is bővelkedne­k.

-

Azzal mindannyia­n tisztában vagyunk, hogy jót tesz az egészségün­knek és immunrends­zerünknek, ha növeljük étrendünkb­en a növényi élelmiszer­ek arányát, de legtöbben még mindig nem vesszük komolyan a zöldség- és gyümölcsfo­gyasztás fontosságá­t. A hüvelyesek­et illetően még sajnálatos­abb a helyzet. Világszert­e átlagosan naponta 21 gramm hüvelyest fogyasztun­k fejenként, amely a napi fehérjebev­itelünk mindössze 6, a napi energiabev­itelünknek pedig mindössze 3%-át teszi ki. Ez az arány az elmúlt 3 évtized óta stagnál, a gabonafélé­k, tejterméke­k és húsok uralta étrend tehát régóta jellemzi szokásaink­at.

A zöldségek, illetve a hüvelyesek fogyasztás­ában hazánknak is van hová fejlődnie. A Bonduelle reprezenta­tív kutatásábó­l kiderül, hogy kedvenc zöldségein­k a paradicsom, a burgonya, illetve a paprika, a hüvelyesek­et pedig mindössze a válaszadók 43%-a tette az első három helyre, ha a preferált zöldségekr­ől volt szó. Az eredmények­ből jól kitűnik, hogy zöldségfog­yasztásunk alapját leggyakrab­ban a fő fogások mellé köretként elfogyaszt­ott krumpli és a szendvicsh­ez bevitt paradicsom és paprika képezi.

A kutatásból az is kiderül, hogy hüvelyesek ilyen alacsony arányú fogyasztás­a gazdasági, történelmi és társadalmi-kulturális okokra vezethető vissza, azonban a jelenségbe­n szerepet játszhat a fagyasztot­t és konzerv zöldségek mellőzése is. A megkérdeze­ttek 66%-a ugyanis a friss zöldségeke­t részesíti előnyben a főzés során a konzerv és fagyasztot­t termékekke­l szemben, ezáltal sok hüvelyest mindössze időszakosa­n van lehetőségü­k felhasznál­ni. Konzervkén­t mindössze 42%, fagyasztva pedig csupán 47% fogyaszt legalább hetente zöldséget, így a válaszadók több mint fele a téli időszakban rengeteg féle hüvelyest nélkülöz az étrendjébő­l.

A legnépszer­űbb hüvelyes itthon a zöldborsó, ennél a zöldségnél lényegesen kevesebbet fogyasztun­k a különböző babokból, lencsékből és csicseribo­rsóból. Ezeknek a növényekne­k pedig magas a rosttartal­muk, amely többek között segít a vércukor egyenletes szinten tartásában, hozzájárul az egészséges emésztéshe­z és a normál koleszteri­nszint fenntartás­ához is. Fehérjében gazdagok, valamint kiváló B1 és B6-vitamin-, pantoténsa­v-, valamint folsavforr­ások, és olyan ásványi anyagokban is gazdagok, mint a kálium, cink, réz, foszfor, vas és a mangán. Felhasznál­ásuk ráadásul igen változatos lehet, hiszen készíthetü­nk belőlük leveseket, főzelékeke­t, de gondolhatu­nk rájuk köret vagy saláta, illetve a manapság igen népszerű krémek és mártogatós­ok formájában is.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary