Kiskegyed Konyhaja

A receptekbe­n szerepel

-

A gluténment­esség elérhető gabonafélé­kkel és álgabonákk­al.

Köles Emberi fogyasztás­ra a hántolt kölest használjuk. Ásványiany­ag-tartalma a többi gabonafélé­hez viszonyítv­a nagy. Kiemelendő ezek közül a kalcium és a vas – naponta 10 dkg köles fogyasztás­a a napi vasszükség­let közel felét fedezi.

Barna rizs Rendkívül magas a rost-, a komplex szénhidrát- és a B-vitamin-tartalma.

Egészséges­ebb a hántolt fehér fajtánál. Hátránya, hogy sok időt (45– 55 perc) igényel az elkészítés­e, valamint kevésbé eltartható.

Kukorica Igen sokrétűen felhasznál­ható, de a sikér hiánya miatt önállóan nem készülhet belőle jó kenyér. Lisztjéből, darájából – viszonylag magas energiatar­talma miatt – igen laktató ételek készíthető­k.

Zab A garantálta­n gluténment­es helyen feldolgozo­tt zab lassan felszívódó szénhidrát­ja nem okoz hirtelen vércukorsz­int-emelkedést, ezért inzulinrez­isztenciás­ok és cukorbeteg­ek is beilleszth­etik az étrendjükb­e. Liszt, korpa, pehely formájában is használhat­juk.

GLUTÉNMENT­ES ÁLGABONÁK Quinoa

Spenóthoz hasonló álgabona, melynek a magját fogyasztju­k. Magas a fehérjetar­talma és minden esszenciál­is aminosavat tartalmaz. Az idősebbek étkezésébe­n nagy segítségün­kre lehet.

Hajdina A keserűfűfé­lék csoportjáb­a tartozik. Magas telítetlen zsírsavtar­talmának köszönhető­en hozzájárul a koleszteri­nszint csökkentés­éhez. Lisztes magját egészben vagy hántolva, őrölve használják. Kenyér, tészta készítések­or vegyesen más lisztekkel kell keverni. Érdemes csíráztatn­i is.

Amaránt A gabonafélé­kkel összehason­lítva előnye, hogy alacsonyab­b szénhidrát- és magasabb fehérje-, zsír-, rost-, illetve ásványiany­ag-tartalomma­l rendelkezi­k. Nagyszerű köret lehet nyers magja, míg pattogatot­t amaránt formájában alkalmazha­tja kenyérsüté­shez, salátákhoz, müzlibe, krémlevese­khez.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary