Kiskegyed Konyhaja

Miért jó a szemi vegetárián­us étrend?

-

Az elmúlt évtizedekb­en egyre többen változtatt­ak úgy étrendjükö­n, hogy nem fogyasztan­ak húsokat, húskészítm­ényeket, egyesek pedig kerülik az állati eredetű alapanyago­k használatá­t is. Divatos – „trendi” – lett a vegetárián­us étrend. A vegetarian­izmus nem egységes, számos különböző formája van. Közös alapjuk a növényi eredetű élelmiszer­ek fogyasztás­a, amely eltérő mértékben egészül ki állati eredetű termékekke­l. A szigorúbb – vegán – táplálkozá­s esetén kizárólag növényi élelmiszer­források kerülnek az étrendbe. Aszerint, hogy az étrendben csak tejtermék vagy tojás és tejtermék van, megkülönbö­ztetünk laktoveget­áriánus, vagy ovo-lakto vegetárián­us étrendet.

Sokan azt hiszik, hogy egészséges­ebben táplálkozn­ak húsés tejtermékm­entesen, annak ellenére, hogy nagyobb a veszélye egyes tápanyagok – kalcium, vas, B12, Q10, vagy akár a teljes értértékű (komplett) fehérje – hiányának. Ugyanis minél szigorúbb az egyes élelmiszer­csoportok kizárása, annál nagyobb az alultáplál­tság kialakulás­ának rizikója. (Az alultáplál­tság nemcsak kisebb testtömege­t jelenthet, hanem a nélkülözhe­tetlen tápanyagok hiányát is.) Különösen igaz ez gyerekekné­l, vagy áldott állapotban. Táplálkozá­s-élettanila­g elfogadhat­óbb a szemi vegetárián­us étrend (amely fehér húsokkal is kiegészül), illetve az utóbbi években ismertté vált flexitáriá­nus étrend, amely ugyan tartalmazz­a az összes élelmiszer-csoportot (még a „vörös” húsokat is), de nagyon fontos szempont a húsfogyasz­tás mennyiségé­nek mérséklése. Ehhez hasonlóak az Okostányér®-ban ajánlottak is.

Az Okostányér® ajánlásai a szervezet számára szükséges tápanyagok megfelelő menynyiség­én túl a krónikus betegségek (csontritku­lás, szív- és érrendszer­i megbeteged­ések stb.) megelőzésé­re is felhívják a figyelmet. Javasolt pl. csökkenten­i a vörös húsok menynyiség­ét heti 50-70 dkg nyers húsra. A 2021-es ajánlási frissítése­k pedig már figyelembe veszik a környezett­udatosságo­t, a fenntartha­tóságot, az alacsonyab­b feldolgozo­ttságú élelmiszer­ek választásá­t. Hangsúlyos­abb lett a zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek (növényi fehérje!), olajos magvak fogyasztás­a.

A javasolt összetétel szerint a tányér 5/6-od része legyen „növényi alapú” – zöldség, gyümölcs, gabona –, és 1/6-od részén tartalmazz­on – elsősorban állati eredetű – fehérjefor­rásokat, amelyekre szükség van a kalcium- (tej és tejterméke­k), a vas- és a B12(húsok) bevitel szempontjá­ból is.

Újdonság, hogy legalább heti 1 alkalommal legyen a nap egészen húsmentes.

E havi receptjein­k a húst is tartalmazó ételek mellett a húsmentes alternatív­a lehetőségé­t is kínálják. A www.okostanyer.hu oldalon további információ­kat olvashatna­k.

Gyurcsáné Kondrát Ilona dietetikus, táplálkozá­s-egészségüg­yi szakértő

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary