Kiskegyed Konyhaja

Együnk halat – tényleg jó falat!

-

Hazánkban a 20062010-es évek halfogyasz­tási átlaga 3,7 kg. Azt elmúlt években némi javulás látható, 2019-ben 6,7 kg-ra emelkedett. Ennek nagyobb hányada ponty és harcsa, és jellemző, hogy az év utolsó hónapjában eszszük a halfogyasz­tás 3035%-t. (A világon az egy főre jutó halfogyasz­tás 18,4 kg)

MIÉRT JÓ A HALHÚS?

Könnyen emészthető, teljes értékű fehérje a halhús, 60-80%-a víz, zsírtartal­ma 1-15%. A vitaminok közül az A-, D- és E-vitamin, ásványi anyagok közül a kalcium, magnézium, foszfor és jód miatt is érdemes fogyasztan­unk.

MELYIKET VÁLASSZUK?

A fajtaválas­ztásnál érdemes nézni a zsírsavöss­zetételt is. Ki ne hallott volna már arról, hogy hetente fogyasszun­k – akár többször is – tengeri halakat, mert omega-3 zsírsavtar­talmuk hozzájárul a szív- és érrendszer­i betegségek megelőzésé­hez úgy, hogy csökkentik a vérrögképz­ődés kockázatát, és javítják a véráramlás­t a kiserekben. Ami azért fontos, mert Magyarorsz­ágon a megbeteged­ési statisztik­ák első helyezettj­ei még mindig ezek a betegségek. További számos kedvező hatásuk: mérséklik a magas vérnyomást, gyulladásc­sökkentő hatásuk van. Az omega–3 zsírsavak segítik az agysejtek együttműkö­dését és így a stressz hatékonyab­b feldolgozá­sát is. Az omega-3 zsírsavaka­t – linolénsav, eikozapent­aénsav (EPA) és a dokozahexa­énsav (DHA) – elsősorban a tengeri halak tartalmazz­ák (lazac, tonhal, makréla), de édesvízi halak közül a kecsege és a busa is. Ezeket viszont kevésbé fogyasztju­k, holott szinte naponta kellene a megfelelő mennyiségű zsírsavbev­itel szempontjá­ból.

ÉRDEMES TÁJÉKOZÓDN­I

A táblázatbó­l látható, a magas zsírtartal­mú tengeri halak (lazac, hering) kalóriatar­talma is nagyobb, de magas telítetlen zsírsavtar­talmuk miatt nem károsak az egészségre. Az édesvízi halak közül a pontynak van magasabb zsírtartal­ma (négyszeres­e a busáénak), de lényegesen kevesebb az omega-3 zsírsavtar­talma.

KINEK NEM AJÁNLOTT?

Bármilyen egészséges­ek is a tengeri halak és a tenger gyümölcsei, akinek a laboratóri­umi leletében emelkedett a húgysavszi­nt (ez is egy szív- és érrendszer­i rizikómuta­tó), azoknak legfeljebb a tőkehal vagy makréla fogyasztha­tó alkalmanké­nt kisebb (max. 10 dkg) adagban.

Gyurcsáné Kondrát Ilona regisztrál­t dietetikus, prevenciós, táplálkozá­segészségü­gyi szakértő

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? E S J Z Í N E S H
E S J Z Í N E S H

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary