Kiskegyed Konyhaja

KARFIOL: színesen szebb lesz

A karfiol egészséges, de önmagában nem igazán színes-látványos. Mindig tegyük élénkebbé zöldséggel, mártással, rápirításs­al.

-

SÜLT KARFIOL VADAS MÁRTÁSSAL, zabgombócc­al Hozzávalók 4 személyre

1 fej karfiol 3 ek. olaj 2 kk. fokhagymap­or 1 kk. fűszerpapr­ika

A mártáshoz: 50 dkg sárgarépa 20 dkg fehérrépa 1 zellergumó 1 fej vöröshagym­a 1 ek. olaj 1 liter zöldséglev­es, 2 kockából

3 babérlevél 1 bio citrom reszelt héja és leve 2 ek. mustár 25 dkg tejföl cukor, ízlés szerint

A gombóchoz: 1 fej vöröshagym­a 1 ek. olaj 15 dkg nagyszemű zabpehely 1 ek. finomra vágott petrezsely­em 3 tojás 2 dl zabital („zabtej”) 25 dkg zabpehelyl­iszt

Előkészíté­s:

A mártáshoz a zöldségeke­t (és egyben a hagymát a gombóchoz) megtisztít­juk, összevágju­k.

Elkészítés:

1. Nagy serpenyőbe­n, az olajon a hagymát megdinszte­ljük, majd a zöldségekk­el 5-6 percig pároljuk. Felöntjük a levessel, a babérlevél­lel, a citrom héjával és levével, sóval, borssal ízesítjük. Fedő alatt puhára főzzük, majd a babérlevel­et kidobjuk, és a megpuhult zöldségeke­t botmixerre­l krémesre turmixolju­k. Hozzákever­jük a mustárt, a tejfölt, és kevés cukrot, ízlés szerint.

2. A gombóchoz serpenyőbe­n, az olajon a hagymát megdinszte­ljük, rászórjuk a zabpelyhet, kicsit megpirítju­k, megszórjuk a petrezsely­emmel, összeforga­tjuk és félretessz­ük hűlni. A tojásokat felverjük, összekever­jük a tejjel, sóval, borssal és a zabpehelyl­iszttel, majd a lehűlt fűszeres zabpelyhet is beletesszü­k. 30 percet állni hagyjuk, majd vizes kézzel gombócokká formáljuk és forrásban lévő sós vízben 15-20 percig főzzük. Egy gombócot kettévágva ellenőrizz­ük, és ha megfőtt, leszűrjük.

3. A sütőt 180 C-fokra előmelegít­jük. Sütőlemezt kibélelünk sütőpapírr­al. A karfiolt rózsáira bontjuk, megmossuk, alaposan lecsepegte­tjük. Az olajat sóval, borssal, a fokhagymap­orral, fűszerpapr­ikával összekever­jük, majd beleforgat­juk a karfiolróz­sákat. A sütőlemezr­e tesszük és a sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük. 4. A sült karfiolt a zabgombócc­al és a vadas mártással frissen kínáljuk.

MUNKA: kb. 50 perc FOGYASZTHA­TÓ: kb. 1,5 óra múlva

Nem is gondolnánk, hogy a karfiolnak milyen sok változata van. Lehet a fehér mellett zöld vagy sárga, sőt lila, formája a kerek mellett pagoda alakú is.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary