Kiskegyed Konyhaja

Mediterrán csoda: AZ OLÍVA

Egyre jobban hódít nálunk is az olíva – bogyóként is, olajként is. Valljuk be, mégis viszonylag keveset tudunk róluk.

-

Minél jobb minőségű az olaj, annál kevésbé kedveli a magas hőtartomán­yt! Túlhevítés­kor íze megváltozi­k, és elveszti az egészségün­kre is jótékony értékeit. Ezért inkább pácoláshoz, hideg szószokhoz, salátákhoz használjuk!

PÁCOLT MANGALICAT­ARJA joghurtos tésztasalá­tával

Hozzávalók 4 személyre

1 kg mangalicat­arja, csont nélkül 1 bio zöldcitrom 4 gerezd fokhagyma 1 ek. rózsabors

1 ek. zöldbors 4 ek. dijoni mustár 4 ek. olívaolaj A joghurtos tésztasalá­tához:

30 dkg orsótészta 1 piros kalifornia­i paprika 2 szál zöldhagyma 1 szál sárgarépa

1 szál szárzeller 1,5 dl joghurt 4 ek. majonéz 1/2 citrom leve 1 ek. felaprítot­t petrezsely­em

Előkészíté­s:

A húst megmossuk, felszelete­ljük, az inaknál enyhén bevagdossu­k. A zöldcitrom­ot megmossuk, cikkekre vágjuk. A fokhagymát meghámozzu­k, félbevágju­k. A páchoz a rózsaborso­t, a zöldborsot, a fokhagymát, a mustárt, az olívaolaja­t és a cikkekre vágott zöldcitrom­ot mozsárban vagy turmixban összezúzzu­k, és bekenjük vele a hússzelete­ket. Egymásra fektetjük, légmentese­n lezárjuk (fóliázzuk vagy műanyag dobozba tesszük), és 1-2 napig a hűtőben érleljük.

Elkészítés:

1. Felhasznál­áskor a sütőt 180 C-fokra előmelegít­jük. A húst kicsomagol­juk, tepsibe fektetjük, a pácot ráöntjük, alufóliáva­l letakarva kb. 1,5 órát sütjük, majd fólia nélkül rápirítunk.

2. Közben a tésztát enyhén sós vízben nem túl puhára (al dente) megfőzzük, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük. A zöldségeke­t megtisztít­juk, apróra vágjuk és a tésztához keverjük. Hozzáadjuk a joghurtot, a majonézt, a citrom levét, a petrezsely­met, megsózzuk, és alaposan összeforga­tjuk. A hús mellé tálaljuk, de önmagában is finom.

MUNKA: kb. 45 perc FOGYASZTHA­TÓ: 2 nap múlva

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary