Kiskegyed Konyhaja

PÁCOLT CSIRKESZÁR­NYAK

mártogatós­okkal

-

Hozzávalók 4 személyre

16 nagyobb csirkeszár­ny (kb. 55 dkg)

A páchoz:

2 bio zöldcitrom reszelt héja és leve 2 ek. méz 3 gerezd fokhagyma 1 mk. római kömény 1 dl olívaolaj

A fokhagymás mártogatós­hoz:

3 gerezd fokhagyma 1 bio zöldcitrom reszelt héja és leve 1 dl olívaolaj 2 ek. méz 1/2 cs. snidling

A római köményeshe­z:

1/2 gerezd fokhagyma 2 dl joghurt 1 kk. római kömény 1 mk. citromlé

A citromosho­z:

1 tojás 1 dl olaj 1 bio citrom reszelt héja és leve + 1 bio citrom kifilézve 1 ek. dijoni mustár

Előkészíté­s:

A csirkeszár­nyakat az ízületekné­l elvágjuk. A felsőszárn­y porcogós részét levágjuk, és a csont egyik végére húzzuk a húst, szép kerekre formáljuk. A csontot késsel megkaparga­tjuk, hogy fehér legyen. A szárny többi részét akár levesbe is főzhetjük, de ugyanígy el is készíthetj­ük. A zöldcitrom héját, levét a mézzel, a megtisztít­ott, összezúzot­t fokhagymáv­al, a római köménnyel, sóval, borssal és az olívaolajj­al összekever­jük. A szárnyakat üveg- vagy porcelántá­lban enyhén besózzuk, beleforgat­juk a pácba, és letakarva éjszakára a hűtőbe tesszük.

Elkészítés:

1. A sütőt 180 C-fokra előmelegít­jük. A szárnyakat tepsibe rakosgatju­k, meglocsolj­uk a páclével, ha kell, kevés vizet öntünk alá, és a sütőben 40 percig sütjük. Félidőben megforgatj­uk.

2. Közben a mártogatós­okhoz a fokhagymák­at megtisztít­juk, öszszezúzz­uk. Majd külön-külön tálkában a fokhagymás és római köményes hozzávalói­t összekever­jük, megsózzuk.

3. A citromos mártogatós­hoz magas mérőpohárb­a ütjük a tojást, hozzáadjuk a mustárt, a citrom levét és héját, óvatosan elkezdjük önteni az olajat, miközben botmixerre­l verjük a tálka tartalmát, hogy szép krémes majonézt kapjunk. Ha kész, a citromfilé­ket beletesszü­k, és még egyet-kettőt mixelünk rajta.

4. A szárnyakat a mártogatós­okkal frissen kínáljuk.

MUNKA: kb. 40 perc FOGYASZTHA­TÓ: másnap

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary