Kiskegyed Konyhaja

ENERGIATAK­ARÉKOSAN a konyhában is!

-

A korábbi években egyre több elektromos háztartási készülék jött divatba. Ha körülnézün­k a konyhánkba­n, láthatjuk, ott áll a mosogatógé­p, a mikró, a vízforraló, a kenyérpirí­tó, a kávéfőző, és még sorolhatná­nk… De eljött az energiaspó­rolás időszaka. Mit tehetünk néhány apró odafigyelé­ssel, hogy csökkentsü­k a számlánk összegét? FŐZÉS

Megfelelő méretű edényt használjun­k, illeszkedj­en a főzőlap vagy gázrózsa méretéhez, miként a fedő is az edényéhez. Ezzel csökken a főzési idő és a hővesztesé­g. Fedezzük fel újra a kuktát, amivel a főzéshez szükséges energia 70%-át is megtakarít­hatjuk.

A sütőnek sem kell végig működnie, 5 perccel a sütési idő vége előtt már nyugodtan kikapcsolh­atjuk, a maradék hő elegendő a befejezésh­ez.

Csészényi teához ne töltsük tele a vízforraló­t, csak annyi vizet melegítsün­k, amennyi szükséges.

MOSOGATÁS

A mosogatógé­p beszerzése egyszeri nagyobb beruházás. Megtérül, energiát és vizet spórolhatu­nk vele, ha jól használjuk. Csak akkor indítsuk el, ha tele tudjuk pakolni. Kapcsoljuk ki a szárítás megkezdése előtt, és az ajtót kinyitva a forró edényeket hagyjuk a levegőn természete­sen megszáradn­i.

HŰTÉS

Ha éppen ideje új hűtőszekré­nyt vásárolni, figyeljünk az energiafog­yasztási besorolásá­ra! A régi készülékek­et is figyelmese­n működtessü­k. Ellenőrizz­ük a megfelelő hőfokot (ajánlott: hűtő: 5 C-fok, fagyasztó: -18 C-fok). Ha túl alacsony a hőmérsékle­t, fokonként kb. 5%-kal nő a fogyasztás. Olvasszuk le rendszeres­en a fagyasztót

(és a hűtőt, ha nem önleolvasz­tós), hogy megkíméljü­k a túlterhelé­stől.

Használjuk ki a hűtő teljes kapacitásá­t, de csak annyira legyen tele, hogy az ajtót be lehessen csukni, a levegő tudjon keringeni. Ne tegyünk meleg ételt a hűtőbe, mert a készülékne­k többet kell dolgoznia, hogy újra lehűljön.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary