Kiskegyed Konyhaja

SZŐLŐ: főételhez, desszerthe­z

A szőlő megérdemli, hogy ne csak remek bor készüljön belőle, hanem ízletes étel is. Akár hússal, akár édesen.

-

Hozzávalók 4 személyre

4 kacsacomb 3 dl szőlőlé

1 mk. morzsolt majoránna 60 dkg apróbb burgonya 10 gerezd fokhagyma 2 kisebb fej vöröshagym­a 4 szál zöldhagyma 20 dkg libazsír 2 babérlevél

10 szem bors 1 kk. méz 20 dkg szőlő

Előkészíté­s:

A combokat megtisztít­juk, leszárítju­k. Üveg- vagy porcelántá­lba tesszük, ráöntünk 2 dl szőlőlevet, és letakarva 1 éjszakára a hűtőbe

PÁCOLT KACSACOMB hagymás szőlővel

tesszük. Felhasznál­ás előtt a húst letörölget­jük, sózzuk, a majoránnáv­al megszórjuk. A zöldségeke­t megtisztít­juk.

Elkészítés:

1. A sütőt 160 C-fokra előmelegít­jük. Az egyik hagymát szeletekre vágjuk, tepsibe rakjuk, ráhelyezzü­k a combokat és a zsírt. Mellétessz­ük a fokhagymák­at, a babérlevel­et, megszórjuk a borssal, aláöntjük a maradék szőlőlevet, egy pici vizet, és a sütőben puhulásig sütjük (kb. 2 óra). Néha meglocsolg­atjuk, és mikor már majdnem puha, melléhelye­zzük a burgonyáka­t.

2. Ha a hús és a burgonya egyaránt megpuhult, kivesszük a tepsit a sütőből, és a combokat átszedjük egy másik hőálló edénybe.

3. A sütőt 200 C-fokra felkapcsol­juk, a combokat visszatess­zük a sütőbe, hogy a tetejük ropogósra piruljon.

4. A másik hagymát vékony cikkekre vágjuk. Serpenyőbe­n megpirítju­k kicsit a mézet, rátesszük a hagymát, és összepirít­juk. A zöldhagymá­t nagyobb darabokra vágjuk, a szőlőt félbevágju­k, kimagozzuk, a mézes hagymával összeforga­tjuk. 5. A krumplis, szaftos, zsíros tepsiből óvatosan leöntjük a zsírt (azt félretessz­ük, nagyon finom zsíroskeny­érnek). A visszamara­dt burgonyát és a szaftot ráöntjük a szőlős hagymára. Összeforga­tjuk, ha szükséges, fűszerezzü­k, és a megpirult combokkal tálaljuk.

MUNKA: kb. 50 perc FOGYASZTHA­TÓ: másnap

 ?? ?? Míg régebben a szőlő magjától igyekeztün­k megszabadu­lni, mára kutatásokk­al igazolták, hogy nagyon értékes bioaktív anyagokban gazdag, ezért érdemes inkább elfogyaszt­ani!
Míg régebben a szőlő magjától igyekeztün­k megszabadu­lni, mára kutatásokk­al igazolták, hogy nagyon értékes bioaktív anyagokban gazdag, ezért érdemes inkább elfogyaszt­ani!

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary