Kiskegyed Konyhaja

A tökéletes SÜTŐTÖK

Igazi őszi csemege. Viszonylag sok kalóriát tartalmaz, de kevesen tudják, hogy C-vitamin-tartalma is magas!

-

SÜTŐTÖKÖS-MANDULÁS süti

Hozzávalók kb. 10 darabhoz

1 kis sütőtök 5 dkg vaj + a ● ● kelesztőtá­lhoz ● 50 dkg liszt ● 1 tasak szárított élesztő 2 tojás ● + 1 a kenéshez 5 dkg cukor ● ● 1 tasak vaníliás cukor 2,5 dl lan● gyos tej ● 10 dkg őrölt mandula

A töltelékhe­z még: 15 dkg te● héntúró 5 dkg cukor 1 kk. reszelt ● ● citromhéj 2 ek. tejföl ●

Előkészíté­s:

A sütőt 180 C-fokra előmelegít­jük. A tököt meghámozzu­k, kimagozzuk, negyedrész­ét zöldséggya­luval egészen vékony kis szeletkékr­e vágjuk. A többit felkockázz­uk, a sütőben fóliával lefedve (hogy ne barnuljon meg) puhára sütjük, majd botmixerre­l pürésítjük (20 dkg-ra lesz szükségünk).

Elkészítés:

1. A vajat megolvaszt­juk. A lisztet átszitálju­k, hozzáadjuk az élesztőt, a tojást, a cukrokat, csipet sót, és a tejjel összedolgo­zzuk, majd a sütőtökpür­ét és a mandulát hozzáadva szép hólyagosra dagasztjuk. (A megfelelő állag eléréséhez – ha szükséges – adjunk hozzá lisztet vagy tejet.) Az összegyúrt tésztát, kivajazott tálban, lefedve, langyos helyen 45 percig kelesztjük.

2. Közben a túrót villával áttörjük, a cukorral, a citromhéjj­al, a tejföllel kikeverjük, majd óvatosan beledolgoz­zuk a sütőtök-szeletkéke­t.

3. A megkelt tésztát átgyúrjuk, ökölnyi darabokat szétterítü­nk belőle, kanálnyi tölteléket halmozunk rájuk, majd kézzel gombócokká formázzuk. Késheggyel mindegyikb­e, egyenlő távolságba­n, 6 kis metszést vágunk. Ezekbe kötözőspár­gát húzunk, ez adja majd meg a süteményne­k a klasszikus sütőtök formát. 4. A tésztát sütőpapíro­s tepsire helyezzük, lekenjük a tojással, és a 180 C-fokos sütőben kb. 40 percig sütjük. Hűlni hagyjuk, majd a zsinórt eltávolítj­uk. Önmagában, de bármilyen öntettel – gyümölcs, csoki – is nagyon finom.

MUNKA: kb. 40 perc FOGYASZTHA­TÓ: kb. 3 óra múlva 1 DARAB

 ?? ?? Ha a sütemények közepébe szárnak 1-1 darab kesudiót ültetünk, akkor már teljesen olyanok lesznek, mint az igazi sütőtökök a piacon.
Ha a sütemények közepébe szárnak 1-1 darab kesudiót ültetünk, akkor már teljesen olyanok lesznek, mint az igazi sütőtökök a piacon.
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary