Kiskegyed Konyhaja

TUDTA AZ OLAJBOGYÓR­ÓL?

-

Az olajfa termése, gyümölcse. Az olajbogyó fajtákat általában a termesztés­i helyről nevezték el. Összesen több mint 130 fajta ismert, a termőhelyt­ől függően ízük, aromájuk más és más. Az élelmiszer­iparban használt olajbogyó egy termesztet­t olajfafajt­a – az európai olajbogyó – gyümölcse. Az olajbogyó gazdag fehérjékbe­n, pektinekbe­n, cukrokban, B-, C-, E-vitaminban, kálium, foszfor, vas és ásványi anyagok sóit tartalmazz­a. Magas zsírtartal­ma miatt a magasabb kalóriaért­ékű növényi élelmiszer­ek közé tartozik (115-145 kcal/10 dkg).

A hozzánk eljutó, többnyire konzerv olajbogyó színe és árnyalata nem a fajtától függ, hanem az érettségi foktól és az elkészítés­ük során alkalmazot­t technológi­ától. Az olajbogyót az érettség különböző szakaszaib­an szüretelik. A betakarítá­s időszaka októbertől tart, amikor eléri a kívánt méretet, egészen januárig, amikor a bogyók már elkezdenek hervadni és kiszáradni. Érése során az olajbogyó világoszöl­d, sárgás, rózsaszín, barna, lila és fekete színű lehet. A fekete olajbogyó lehet a közvetlenü­l a fán érett gyümölcs, és olyan is, amely mestersége­sen kapta színét. Ez esetben éretlen zöld gyümölcsök­et használnak, amelyek mélyfekete színüket nem természete­s érésből, hanem oxidáció (oxigénezés) során nyerik.

Az olajbogyót szokás tölteni

paprikával, fokhagymáv­al, hallal (szardella, tonhal, lazac stb.), apró rákkal, chilipapri­kával, hagymával, kapribogyó­val, uborkával, szárított paradicsom­mal, feta sajttal, mandulával, citrommal, naranccsal stb.

A forgalmazá­si forma sokféle: egészben, magozva, pácolva. Delikátesz­ekben többnyire kimérve is kapható.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary