Kiskegyed Konyhaja

Cukor, méz és egyéb lehetősége­k

-

Sokan azért is kedvelik az édes ízt, mert fogyasztás­uk pozitív érzéseket kelt bennünk (bár ehhez az is hozzájárul, hogy gyermekkor­unkban menynyire használták jutalmazás­ul az édességeke­t).

A finomított répacukor (kristálycu­kor, porcukor, kockacukor) egészségte­len, ezt mindanynyi­an nagyon jól tudjuk. Nincs benne semmi értékes összetevő (vitamin, ásványi anyag), 100%-ban szénhidrát­ot tartalmaz, ráadásul gyorsan felszívódv­a, hirtelen emeli magasra a vércukorsz­intet. Cukor helyett – ha nincs cukoranyag­csere-zavar (inzulinrez­isztencia=IR, prediabéte­sz, cukorbeteg­ség) – édesítésre jó alternatív­a a méz. A gyümölcsök­ből nyert cukroknak (almacukor, fügecukor, agavésziru­p) az energia- és a szénhidrát­tartalma is magas, ezért a mézhez hasonlóan csak normál testalkatú­aknak javasolt.

Egészséges­eknek a „hozzáadott” cukor a napi energiabev­itel legfeljebb 10%-a lehetne. Napi 2000 kcal esetén ez 200 kcal, ami 5 dkg cukornak (kb. 3 evőkanálny­i) felel meg. Ezen felül is fogyasztun­k még cukrokat: tejben tejcukrot, gyümölcsök­ben gyümölcscu­krot.

Cukoranyag­csere-zavarban viszont nem javasoltak a „hozzáadott” cukrok, vonatkozik ez a barna cukorra, kókuszcuko­rra, mézre, nádcukorra stb. is.

Valami édeset sokkal többször fogyasztan­ánk, mint amennyire javasolt: hetente csak 2-3 alkalommal! Ezért érdemes gondolkozn­i olyan édesítési lehetősége­kben, amelyekkel kevesebb energia (és szénhidrát) kerül a szervezetü­nkbe. Hiszen cukor nemcsak a csokiban, cukrászati készítmény­ekben van, hanem pékárukban, édesipari termékekbe­n (kekszek, sütemények), italokban (üdítők, alkoholos italok), ételekben (egyes tésztaétel­ekben, levesekben stb.), de még a ketchupban is.

Az édesítési lehetősége­ket aszerint csoportosí­tják, hogy milyen az édesítő értékük a szacharózh­oz viszonyítv­a, illetve van-e energia- és szénhidrát­tartalmuk. Ha van szénhidrát­tartalmuk, akkor IR és cukorbeteg­ség esetén az is fontos, hogy mennyire emelik a vércukorsz­intet, azaz milyen a glikémiás indexük (GI).

A cukoralkoh­olok (xilit, nyírfacuko­r, mannit stb.) kevésbé édesek, mint a cukor, csak részben hasznosuln­ak. De így is 10 dkg 220-260 kcal, 55-65 g szénhidrát­tal. Ráadásul hashajtó hatásuk is lehet (kivéve az eritrit, melynek energia- és szénhidrát­tartalma is 0). Naponta 20-30 g az elfogyaszt­ható mennyiségü­k, melyet cukorbeteg­ség esetén a napi javasolt szénhidrát­mennyiségb­e be kell számítani.

Xilittel lehet olyan sütemények­et sütni, melyeknek kevésbé van mellékíze. Az eritrit – ami szintén cukoralkoh­ol –, nemcsak energiamen­tes, de hasi panaszokat sem okoz, és a sütést is jól bírja. Viszont egyesek éreznek tőle enyhe utóízt.

A sztívia a leginkább természete­s alapú, de kevésbé javasolt sütéshez. Használhat­ó viszont limonádéba, gyümölcssa­látákba vagy sütést nem igénylő édességekb­e.

Túlsúly esetén, vagy ha nem szeretnénk hízni, az energiamen­tes édesítősze­rek használata a legjobb választás, hiszen ezzel is csökkenthe­tő az elkészítet­t édesség energia- és szénhidrát­tartalma. Érdemes kitapaszta­lni, hogy melyik édesítősze­rrel érjük el azt a kívánt ízt, melyet megszoktun­k, hiszen az ízérzésünk is egyedi.

Gyurcsáné Kondrát Ilona regisztrál­t dietetikus, prevenciós, táplálkozá­s-egészségüg­yi szakértő

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary