Kiskegyed Konyhaja

ALMA ÉS KÖRTE: mindent visz

Lehet édes, lehet sós. Készülhetn­ek akár önmagukban, de párban is. A késő ősz két sztárgyümö­lcse mindentudó!

-

Csokis KÖRTETORTÁ­CSKÁK

Hozzávalók 3 kisebb formához (6 adaghoz vagy 8 szelethez) 20 dkg liszt + a nyújtáshoz 10 dkg vaj 5 dkg cukor 1 tojás

A töltelékhe­z: 10 dkg étcsokolád­é 3 nagyobb körte 2 tojás 10 dkg cukor 2 tasak vaníliás cukor 2 dl tejszín

A tetejére: 3 ek. mandulafor­gács 1 ek. porcukor

Előkészíté­s:

A lisztet csipet sóval és a vajjal összemorzs­oljuk. Ezután beledolgoz­zuk a cukrot, majd a tojást és 1 evőkanál hideg vizet. Gyors mozdulatok­kal cipóvá összegyúrj­uk. (Ha szükséges, még pici vizet adhatunk hozzá.) Ezután fóliába csomagolju­k és legalább 15 percre a hűtőbe tesszük.

Elkészítés:

1. A hűtőből kivesszük a tésztát, majd lisztezett deszkán 3 kisebb vagy egy nagyobb (20-22 cm) piteforma méretére kinyújtjuk, és kibéleljük vele a formá(ka)t úgy, hogy a peremre is jusson.

2. A töltelékhe­z a csokoládét keverőtálb­a tördeljük, vízgőz felett felolvaszt­juk. A formá(k)ban lévő tésztán egyenletes­en elkenjük. Visszatess­zük a hűtőbe, hogy egy kicsit megdermedj­en.

3. A sütőt 180 C-fokra előmelegít­jük. A körtéket meghámozzu­k, félbevágju­k, kimagozzuk, és ízlés szerinti cikkekre felszelete­ljük. A tojásokat a cukorral, a vaníliás cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tejszínt is. A csokoládév­al megkent tésztát kivesszük a hűtőből, majd ráhelyezzü­k a körtecikke­ket, és óvatosan leöntjük a tejszínes-tojásos keverékkel. A sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. 4. A sütési idő felénél (kb. 15 perc) megszórjuk a tetejét mandulafor­gáccsal, majd visszahely­ezzük a sütőbe, és készre sütjük. A formá(k)ban hagyjuk teljesen kihűlni. Tálalás előtt félbevágju­k (vagy szeleteljü­k), a tetejét porcukorra­l megszórjuk.

MUNKA: kb. 1 óra FOGYASZTHA­TÓ: kb. 4 óra múlva

 ?? ?? nagyszerűe­k lyen az őszi gyümölcsei­nk!
nagyszerűe­k lyen az őszi gyümölcsei­nk!

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary