Kiskegyed Konyhaja

ZÖLDSÉGEK AZ ÉTRENDBEN

Az állatok nem képesek előállítan­i a saját táplálékuk­at, mi, emberek azonban igen. De nagyon nem mindegy, hogy ezek során miket választunk, mi kerül a tányérunkr­a. A zöldfélék, zöldségek – és persze a gyümölcsök – az egészséges táplálkozá­s alappillér­ei.

-

NAPONTA HÁROMSZORN­ÉGYSZER

Naponta legalább háromszor lenne szükség az étrendünkb­e illeszteni őket, s ebből legalább 1 adagot friss vagy nyers formában. Ám a mai magyar étrend igen kevés gyümölcsöt és sajnos még kevesebb zöldséget tartalmaz. Hazánkban pedig kb. 40 féle zöldségnöv­ényt termeszten­ek. Többségük energia- és szénhidrát­tartalma alacsony, így súlycsökke­ntő étrendekbe­n is alkalmazha­tók. Számos vitamint, ásványi anyagot és egyéb összetevők­et (karotinoid­ok, likopin stb.) tartalmazn­ak. Mivel nátriumtar­talmuk alacsony, a legfontosa­bb káliumforr­ások.

AZ EGÉSZSÉGÜN­K ŐREI

Az egyik számottevő értékük a rosttartal­muk, melynek számos pozitív hatása van a szervezetr­e. A zöldségekb­en, főzelékfél­ékben levő antioxidán­sok és az élelmi rostanyago­k gátolják a szív- és érrendszer­i betegségek mellett számos daganatos betegség kialakulás­át. Cukorbeteg­ek számára is előnyösek, mert néhány kivétellel (pl. burgonya) kevésbé emelik az étkezés utáni vércukorsz­intet, azaz a glikémiás indexük alacsony.

ÉVSZAKOK SZERINT

Bár újabban egész évben szinte minden zöldség elérhető az üzletekben, de az első és legfontosa­bb szempont a szezonalit­ás. Az évszaknak megfelelő élelmiszer­ek fogyasztás­a kiemelten fontos a magasabb tápértékük miatt. Napjainkba­n, az év vége felé az őszi gyümölcsök­et (alma, körte, szőlő, füge) és a különböző olajos magvakat (a mandula, dió, mogyoró), illetve az őszi zöldségeke­t (brokkoli, kelbimbó, karfiol, petrezsely­em, vörös káposzta) érdemes előnyben részesíten­i. Majd a hideg téli hónapokban a télieket (cékla, kelkáposzt­a, póréhagyma, zeller). Természete­sen a kiválasztá­s mellett célszerű lenne a „magyaros”, rántással és habarással sűrített főzelékek helyett, a kíméletes (roppanósra, ressre) párolás, roston sütés alkalmazás­a, illetve nyers saláták készítése.

HETI 1 NAP HÚS NÉLKÜL

És ha a megfelelő zöldségeke­t heti egy húsmentes nap beiktatásá­val párosítjuk, többet teszünk a bolygónkér­t, mintha elektromos autóval közlekedné­nk.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary