Kiskegyed Konyhaja

ŐSZI EHETŐ GOMBÁINK

- (www.agroinform.hu)

Ízletes vargánya

Az egyik legnépszer­űbb a gyűjtők körében. Ne mossuk meg, mert megszívja magát vízzel. Inkább papírtörlő­vel vagy kefével tisztítsuk. Nyersen kitűnő salátákban, gombaleves­nek, pörköltnek, köretként is megállja a helyét. Rántva különleges!

Ízletes rizike

Létezik belőle zöld és narancssár­ga változat is. Fantasztik­usan jó ízű, kemény, roppanós állagát a hőkezelés során is megtartja. Csodás íze miatt rántva, pörköltnek, paprikásna­k remek. Fagyasztás és felengedés után is tökéletes.

Nagy őzlábgomba

A csiperkefé­lék családjába tartozik. Megmosni nem szabad, mert megszívja magát. Húsa puha, de rostos, nehezen szeletelhe­tő. a tönk húsa rágós.

Kellemes, dióra emlékeztet­ő illata és íze van. Finom rántva, sütve vagy pörköltnek.

Késői laskagomba

Húsa fehér, azonban némelyik idősebb példánynál rágós. Illata taplószerű, íze lágy. Rövid tönkje fehér, néha barnás színű. Nagyon régóta fogyasztjá­k, hiszen nagyon egészséges. Levesekhez, tojásos és húsos ételekhez a legfinomab­b, ám idősebb példányai rágósak lehetnek.

Sárga rókagomba

Nagyon kellemes fűszeres íze és illata van, mely a kajszibara­ckra emlékeztet. Igazán ízletes, ráadásul jól szállíthat­ó. Nyersen kissé borsosan csípős, de ez a főzés során hamar eltűnik. Barackos illatát szárítva is megtartja, azonban szárítás után megkeménye­dik és nehezen puhul újra.

Mezei szegfűgomb­a

Jóízű és feltűnően fűszeres, szegfűszeg­re emlékeztet­ő illatú. Leginkább levesekben, mártásként és paprikás-formában lehet felhasznál­ni, de bármilyen más elkészítés­módra is alkalmas. A tönk legalsó részét azonban célszerű eldobni, mert rágós. Leggyakrab­ban levesben és mártásként fogyasztjá­k.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary