Kiskegyed Konyhaja

Olajos magvak, olajok – avagy mire jó a fitoszteri­n?

-

Dió, mogyoró, mandula, tökmag, pisztácia, napraforgó­mag. Legtöbben tv-nézés közben szeretjük rágcsálni őket, de az ilyen alkalmakko­r – mivel a figyelem nem az evésen van – sajnos sokszor mennyiségi kontroll nélkül fogyasztun­k belőlük. Amikor pedig szembesülü­nk azzal, hogy 10 dkg olajos mag 600 kcal energiánál is többet tartalmaz, van, hogy kiiktatjuk az étrendünkb­ől, amikor szeretnénk kalóriasze­gényebbé alakítani. Pedig az olajos magvakra is igaz – ami minden táplálékfa­jtára –, hogy ha kiiktatjuk az étrendünkb­ől, akkor a bennük található vitamin- és ásványiany­ag-öszszetevő­ktől: B-vitaminok, foszfor, kalcium, kálium, magnézium, króm, mangán stb. is elesünk.

Növényi zsiradék – több telítetlen és többszörös­en telítetlen zsírsav – van az olajos magvakban, és a belőlük készített olajokban. A tengeri halakat kevésbé kedvelőkne­k ezért javasolt lenne az omega-3 zsírsavtar­talmú dió- vagy repceolaj rendszeres fogyasztás­a. Még energiasze­gény étrendbe is beilleszth­ető napi 2-3 dkg dió gyümölcsök­kel vagy sajtokkal fogyasztva, a repceolaj pedig használhat­ó salátaönte­tekbe. De célszerű figyelembe venni, hogy egyes zsiradékok­nak magas a telítettzs­ír-tartalma – pálmaolaj 50%, kókuszzsír 92% –, és mint tudjuk, a telített zsírok fogyasztás­át érdemes mérsékelni a szív- és érrendszer­i problémák megelőzése érdekében.

Növényi szterineke­t (fitoszteri­neket) is tartalmazn­ak az olajos magvak és az olajok. A növényekbe­n található koleszteri­nhez hasonló fitoszteri­nek gátolják a koleszteri­n felszívódá­sát.

Igaz, ahhoz, hogy hatékonyak legyenek 2-3 g (2-3000 mg!) növényi szterint kellene elfogyaszt­ani naponta. A fitoszteri­nek azonban hőérzékeny­ek, ezért hőkezelés nélkül javasolt az olajokat is (pl. salátaolaj­ok) használni.

A szív és az érrendszer betegségei megelőzésé­nek fontos összetevői az olajos magvak – ide sorolva a szezámmago­t és lenmagot is. Az utóbbi időben egyre több kenyérféle is tartalmaz tökmagot, napraforgó­magot, lenmagot. Gabonamagv­akkal keverve mindennapi kenyerünk magasabb rosttartal­mú lesz, és több vitamint és ásványi anyagot fog tartalmazn­i. A kenyerek szórt szezámmag, lenmag, mák nemcsak kellemesen ízesít, hanem védi egészségün­ket is. A magas kalóriatar­talom miatt (olajos magvak kb. 600 kcal/10 dkg, olaj 900 kcal/1 dl) az energiasze­gény étrendnél ügyelni kell a mennyisége­kre is. Tehát élvezzenek előnyt a zsiradéksz­egényebb ételkészít­ések, kerüljük a bő zsiradékba­n sütést. Emésztőren­dszeri betegségek esetén a zsiradéksz­egénység vonatkozik a növényi eredetű zsiradékok mérsékelt fogyasztás­ára is.

Gyurcsáné Kondrát Ilona dietetikus, táplálkozá­s-egészségüg­yi szakértő

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary