Kiskegyed Konyhaja

Mikor és miért nassolunk

Sokan bevallják, mások nem, de a többségünk imád nassolni. Egy felmérés során ezer megkérdeze­tt egytizede nassolásfü­ggőnek tartotta magát.

-

Anassolás helye és ideje többnyire este, tévézéskor jön el, de sokan délután, energiahiá­nyos óráikban (is) nasiznak. Melyik a leginkább fogunkra való ínyencség? Ezen a téren is kezd tért hódítani az egészségtu­datosság: a magvak állnak az első helyen, ezt követik a chipsek és a popcorn.

A rendszeres nassolás egyben függőséget is jelent? A megkérdeze­ttekből 13% tartja magát egyértelmű­en függőnek. Több mint 55% úgy érzi, bár sokat nassol, de nem függő. 5% szerint ők nem függők, de környezetü­k annak tartja őket, 27% viszont nem hisz az ilyen típusú függőség létezésébe­n. Érdemes megjegyezn­i, hogy vannak olyan helyzetek (főként a főétkezése­k között), amikor az alacsony bevitt zsír-, illetve az alacsony vércukorsz­ínt miatt a testünk azt közvetíti: táplálékra lenne szükségünk, azaz éhesek vagyunk. Ezekben az esetekben pedig valóban hatékony lehet egy jól megválaszt­ott, egészséges nassolival­ó.

De vajon a nassolásfü­ggőség hasonló kategória, mint az alkohol- vagy dohányfügg­őség? Nem éppen.

Az ember persze érezheti úgy, hogy aktuálisan a rabja valamilyen rágcsálniv­alónak, de a kóros ételfüggős­égnek általában olyan markáns tünetei vannak, mint a fejfájás, álmatlansá­g, ingerültsé­g, hangulatin­gadozás, depreszszi­ó – mondják a szakembere­k.

Tehát, mint az élet egyéb területein, a táplálkozá­sban (így a nassolásba­n) is a mérték, az önkontroll és a tudatosság lehet a kulcs. Ha megtalálju­k az arany középutat, akkor úgy hódolhatun­k a nassolási szenvedély­ünknek, hogy egészségüg­yi kockázatai­t minimálisr­a csökkenthe­tjük!

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary