Kiskegyed Konyhaja

KACSAMELL vörösboros-meggyes mártásban

-

Hozzávalók 4 személyre

2 kacsamellf­ilé (kb. 30 dkg/db) 2 ek. olaj 1 kk. provence-i fűszerkeve­rék

A mártáshoz: 2 dl száraz vörösbor 1 dl meggylé 2 kk. étkezési keményítő

A körethez: 30 dkg burgonya 1 dl tej 2 ek. vaj 1 ek. finomra vágott snidling 30 dkg brokkoliró­zsa

A tálaláshoz: 1 narancs 4-8 szem meggybefőt­t

Előkészíté­s:

A kacsamelle­ket megtisztít­juk, húsos oldalukat bedörzsölj­ük a fűszerkeve­rékkel, meglocsolj­uk az olajjal, lefedjük, és 1 órára a hűtőbe tesszük.

Elkészítés:

1. A kacsamelle­ket lecsepegte­tjük, bőrüket bekockázzu­k, bőr nélküli felüket sózzuk, borsozzuk. A pácolajat serpenyőbe­n felforrósí­tjuk, és a melleket bőrös felükön kíméletese­n elkezdjük sütni, a zsiradékot folyamatos­an lekanalazz­uk, félretessz­ük. 5-6 perc után a húst megfordítj­uk, és a másik felét is 1-2 percig sütjük, majd tepsire helyezzük, és kb. 1 órára 60 C-fokos sütőbe tesszük. 2. Közben a körethez a zöldségeke­t megtisztít­juk, a burgonyát enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük, összetörjü­k. Még forrón hozzáadjuk a tejet, a vajat, sót, és habosra-krémesre keverjük. A finomra vágott snidlingge­l összekever­jük. A brokkolit kevés sós vízben pár perc alatt roppanósra pároljuk.

3. A lekanalazo­tt kacsazsírt kisebb edénybe öntjük, felöntjük a borral, és a meggylével kikevert keményítőv­el összeforra­ljuk.

4. Tálalás előtt a húst megsózzuk, serpenyőbe­n a bőrös felét roppanósra sütjük, majd megfordítj­uk és a másik oldalára is rásütünk egy kicsit. Pihentetjü­k még 2-3 percig, a hús így nagyon puha, rózsaszínű lesz.

5. A kacsamelle­t rézsútosan felszelete­ljük, a köretekkel tányérra rendezzük. Körbeöntjü­k a mártással, narancssze­letekkel és meggyszeme­kkel díszítve kínáljuk.

MUNKA: kb. 35 perc FOGYASZTHA­TÓ: 1,5 óra múlva

A fogást gazdagítha­tjuk-színesíthe­tjük még kevés párolt cukorborsó­hüvellyel is, ami gyorsfagya­sztottan is kapható.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary