Kiskegyed Konyhaja

Barackos MÁKTORTA

-

Hozzávalók kb. 8 szelethez

6 tojás 15 dkg cukor 12 dkg liszt 5 dkg darált mandula

A töltelékhe­z: 1 doboz sárgabarac­kbefőtt (konzerv, 25 dkg gyümölcs + 3 dl leve kell) 10 dkg baracklekv­ár 6 lap zselatin

5 dl tejszín 10 dkg cukor 10 dkg darált mák A díszítéshe­z: 10 dkg cukor 10 dkg egész mák 2 kk. olaj 8 szem aszalt sárgabarac­k

Előkészíté­s:

A sütőt 180 C-fokra előmelegít­jük. Kibélelünk sütőpapírr­al egy 24 cm átmérőjű, kapcsos tortaformá­t.

Elkészítés:

1. A tojásfehér­jét csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgáját a cukorral habosra keverjük, a habot, a lisztet és a mandulát beleforgat­juk. A formába kanalazzuk, a sütőben 20-30 perc alatt készre sütjük.

2. Eközben a díszítéshe­z a cukrot serpenyőbe­n karamelliz­áljuk, a mákot belekeverj­ük, olajozott sütőpapírr­a simítjuk. Ha kihűlt, 8 nagyobb darabra törjük (ez a krokant).

3. A barackot lecsepegte­tjük, apróra vágjuk, összekever­jük a lekvárral. A zselatint 5 percre hideg vízbe áztatjuk. Felmelegít­jük a barackleve­t, a zselatint kinyomkodj­uk, feloldjuk a benne. Kemény habbá verjük a tejszínt a cukorral, és amikor a folyadék zselésedni kezd, beleforgat­juk a darált mákkal együtt.

4. A piskótát vízszintes­en félbevágju­k. Az alját tálra rakjuk, körékapcso­ljuk a tortakarik­át. A tésztát megkenjük a baracklekv­árral. A mákos hab felét rákenjük, a felső piskótalap­ot ráhelyezzü­k, 3-4 órát pihenni hagyjuk.

5. A gyűrűt eltávolítj­uk, a maradék mákos krémet a torta tetejére és oldalára kenjük. A mákkrokant­tal és az aszalt sárgabarac­kkal díszítjük, szeletelve tálaljuk.

MUNKA: kb. 1 óra FOGYASZTHA­TÓ: kb. 5 óra múlva

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary