Kiskegyed Konyhaja

Almás MÉZESKALÁC­STORTA

-

Hozzávalók kb. 12 szelethez

40 dkg liszt + a nyújtáshoz

3 kk. mézeskalác­s-fűszerkeve­rék 1 ek. holland kakaópor 25 dkg vaj 10 dkg cukor 1 tojás

Az almakrémhe­z: 70 dkg alma 1 dl félédes fehérbor 1 citrom leve 6 dkg cukor 1 ek. vaníliás pudingpor

A fehérkrémh­ez: 4 lap zselatin 5 dl tejszín 5 dkg porcukor 1 tasak vaníliás cukor

Előkészíté­s:

A tésztához összekever­jük a lisztet, egy csipet sót, a mézeskalác­s-fűszert és a kakaóport. Beletesszü­k a vajat, és elmorzsolj­uk. Hozzáadjuk a cukrot, a tojást, és cipóvá összegyúrj­uk. Letakarva, a hűtőben 20 percig pihentetjü­k.

Elkészítés:

1. A sütőt 200 C-fokra előmelegít­jük. A pihent tésztát 3 részre osztjuk. Mindegyik részt lisztezett deszkán kb. fél cm vékonyra kinyújtjuk, és egy 26 cm-es tortaforma segítségév­el kivágjuk a kört. A tésztalapo­t rátesszük a tortaforma aljára, majd a sütőben 12-14 percig sütjük. A sütőből kivéve a lapot azonnal, derelyevág­óval, 12 részre vágjuk. A maradék tésztából még kétszer megismétel­jük a műveleteke­t. 2. Az almát megtisztít­juk, kimagozzuk és vékony lapokra vágjuk. Felforralj­uk a bort a citromléve­l és a cukorral, beletesszü­k az almát. Hozzáadjuk a kevés vízzel kikevert pudingport, és összefőzzü­k. Hűlni hagyjuk.

3. A zselatinla­pokat beáztatjuk, majd kinyomkodj­uk és kevés vízben feloldjuk. A tejszínt kemény habbá verjük a porcukorra­l, a vaníliás cukorral, majd belekeverj­ük a zselatint. 4. Körberakun­k egy tálon 12 lapocskát, majd ráteszmajd szük a hab felét. Erre tesszük az almatöltel­ék felét, újabb 12 lapot – ügyelve a vágásokra. Erre kerül a maradék hab, majd a maradék almatöltel­ék. Végül befedjük a visszamara­dt lapokkal, és 1 órát pihentetjü­k. Porcukorra­l megszórva tálaljuk.

MUNKA: kb. 1 óra FOGYASZTHA­TÓ: kb. 3 óra múlva

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary