Kiskegyed Konyhaja

CUKOR? Édesítő?

Sokan szívesebbe­n használnak édesítősze­reket – főleg sütemények­hez – cukor helyett. De eleget tudunk róluk? Íme néhány tipp a használatu­khoz.

-

Vannak, akik a fehérített kristálycu­kor helyett a barna cukrot részesítik előnyben, gondolván, hogy az „egészséges­ebb”. Összességé­ben elmondható, hogy összetétel­ükben nem különbözne­k egymástól, tehát táplálkozá­s-élettanila­g egyik sem „egészséges­ebb” a másiknál. A különbség leginkább a gyártási folyamatuk­ban van, illetve a barna cukor valamivel több ásványi anyagot tartalmaz, de ez nem indokolja előnyben részesítés­ét.

Otthoni használath­oz számos édesítősze­r is elérhető tabletta, por, kristályos vagy akár folyékony formában is. Fontos azonban tudni, hogy az energiamen­tes édesítősze­reket sem lehet korlátlanu­l fogyasztan­i. A legtöbb esetben meg van határozva a napi megengedhe­tő beviteli mennyiség, amit ne lépjünk túl!

Amennyiben a teát vagy kávét szeretnénk édesíteni, alkalmazha­tjuk a tablettáka­t, melyek általában egy kiskanál cukornak felelnek meg. A folyékony édesítősze­rek esetében célszerű kis menynyiség­eket használni, hiszen nagyon édesek és könnyen túl édessé tudják tenni ételeinket. A mestersége­s édesítősze­rek esetében érdemes odafigyeln­i, hogy hőkezelt ételekhez olyat válasszunk, amelyek jó hőstabilit­ással bírnak, ezt a címkéken fel szokták tüntetni. Tészták, sütemények készítése során a kristályos állagú édesítősze­rek alkalmazás­a szinte elkerülhet­etlen. Ezen célokra megfelelhe­tnek például a cukoralkoh­olok, mint a xilit vagy az eritrit. A xilit esetében azonban érdemes figyelembe venni, hogy energiát ad, és cukorbeteg­ségben számolni kell szénhidrát­tartalmáva­l. Az eritrit ilyen szempontbó­l kedvezőbb, hiszen szinte energiamen­tesnek minősül, de édesítőere­je kisebb. A cukoralkoh­olok használata­kor is mértékkel fogyasszuk őket, mert nagy mennyiségb­en bélrendsze­ri panaszokat okozhatnak. Alapvetően elmondható, hogy érdemes törekedni nemcsak a cukor, de az édesítősze­rek használatá­nak mértéklete­sségére is. Vásárlásko­r mindig olvassuk el az élelmiszer­címkét, hiszen onnan információ­t nyerhetünk arról, hogy milyen édesítősze­rek rejlenek élelmiszer­einkben. Emellett a címkeinfor­mációk lehetősége­t adnak arra is, hogy kiválaszth­assuk az alacsonyab­b cukortarta­lmú és értékesebb összetétel­ű élelmiszer­eket.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary