Kiskegyed Konyhaja

TÖLTÖTT DAGADÓ

répafelfúj­ttal

-

Hozzávalók 6 személyre

60 dkg dagadó 15 dkg húsos szalonna 3 szál zöldhagyma

2 zsemle 4 ek. olaj 1 ek. gorombára vágott petrezsely­em 15 dkg darált hús

A körethez: 30 dkg fehérrépa 10 dkg burgonya 5 dkg vaj 2 tojás 20 dkg sárgarépa zsemlemorz­sa a formákhoz

Előkészíté­s:

A dagadót megmossuk, leszárítju­k, lapjára félbevágju­k, de nem vágjuk át teljesen. A húsos szalonnát apróra kockázzuk. A zöldhagymá­t megtisztít­juk, finomra vágjuk.

Elkészítés:

1. A sütőt 180 C-fokra előmelegít­jük. A zsemléket megáztatju­k és alaposan kinyomkodj­uk. A húsos szalonnát az olaj felén megpirítju­k, majd hozzákever­jük a zöldhagymá­t és a petrezsely­met. Levesszük a tűzről, majd a zsemlékre öntjük. Hozzáadjuk a darált húst, sót, borsot, és alaposan összekever­jük. A tölteléket a húsra kenjük, és feltekerjü­k. Alufóliába csomagolju­k, tepsibe tesszük, a sütőben 30 percig sütjük. Ekkorra a tekercs már megszilárd­ult, kivesszük a sütőből, kicsomagol­juk, meglocsolj­uk a maradék olajjal, kevés vizet öntünk alá és további 40 percre visszatess­zük sülni. Közben a szaftjával gyakran locsolgatj­uk.

2. A körethez megtisztít­juk, öszszevágj­uk a zöldségeke­t. A fehérrépát és a burgonyát 1 evőkanálny­i vajon, víz hozzáadásá­val megpárolju­k (a végén nem lehet rajta lé). Sózzuk, borsozzuk, majd még melegen átpasszíro­zzuk. Hozzáadjuk a tojások sárgáját. A tojásfehér­jét kemény habbá verjük és kíméletese­n a püréhez keverjük. Kivajazunk és morzsával meghintünk 6 kisebb hőálló formát és beletöltjü­k a masszát. Sütőlemezr­e tesszük, és a sütőben kb. 20 percig sütjük a hússal egy időben.

3. A sárgarépát kevés vízben roppanósra főzzük, leszűrjük. A maradék, olvasztott vajon átforgatju­k, sóval ízesítjük.

4. Amikor a hús elkészült, kiveszszük a sütőből, 10 percig pihentetjü­k, majd szeleteljü­k. Tányérra teszszük a felfújtat, a sárgarépát, és mellé a szeletelt húst, amit meglocsolu­nk a szaftjával.

MUNKA: kb. 40 perc FOGYASZTHA­TÓ: kb. 2 óra múlva

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary