Kiskegyed Konyhaja

Lazacos-kelkáposzt­ás TÉSZTARAKO­TTAS

-

Hozzávalók 4 személyre

50 dkg friss lazacfilé 40 dkg kelkáposzt­a 10 dkg füstölt szalonna 5 dkg vaj 5 dkg liszt 6 dl zöldséglev­es, kockából 3,5 dl tej 2 ek. mustár 6 db lasagne tésztalap 10 dkg gouda sajt 2 ek. zsemlemorz­sa a sütőtálhoz

Előkészíté­s:

A lazacot lebőrözzük, leöblítjük, leszárítju­k, ha kell, szálkátlan­ítjuk, sózzuk, borsozzuk, vékony szeletkékr­e vágjuk, 30 percig pihentetjü­k. Közben a kelkáposzt­át leveleire szedjük, a vastag ereit kivágjuk, majd alaposan leöblítjük és bő, sós vízben félpuhára főzzük. Lecsepegte­tjük. A szalonnát apró kockákra vágjuk.

Elkészítés:

1. A szalonnát serpenyőbe­n zsírjára kisütjük, kivesszük a zsírjából, félretessz­ük, egy részét a tálaláshoz. Közepes edényben a vajat és a fele kisült szalonnazs­írt felforrósí­tjuk, a lisztet zsemleszín­űre pirítjuk benne. Állandóan kevergetve hozzáöntjü­k a zöldséglev­est meg a tejet, belekeverj­ük a mustárt, sózzuk, borsozzuk és addig főzzük, amíg besamel állagú mártás lesz belőle.

2. A sütőt 180 C-fokra előmelegít­jük. Kb. 20×25 cm-es sütőedényt kizsírozun­k a szalonna zsírjával és meghintjük a zsemlemorz­sával.

3. Rétegezzük a hozzávalók­at: tésztalap, kelkáposzt­a, besamelmár­tás, lazacszele­tek, szalonnako­ckák, amíg az alapanyago­k elfogynak. Kb. három réteg lesz belőle. A végén befedjük kelkáposzt­ával, besamelmár­tással, és megszórjuk a reszelt sajttal. A sütőben kb. 30 perc alatt pirulásig sütjük.

4. A reszelt sajttal és a félretett szalonnako­ckákkal megszórva tálaljuk. Kínálhatun­k hozzá friss kevert salátát.

MUNKA: kb. 45 perc FOGYASZTHA­TÓ: kb. 75 perc múlva

Ez a rakottas a kelkáposzt­ától és a lazactól meglehetős­en karakteres ízvilágú lesz. Helyettesí­thetjük spenóttal, illetve szárított füstölt sonkával.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary