Kiskegyed Konyhaja

VANÍLIÁS-TÚRÓS bukta

-

Szekeres Lajosné Klári receptje Hozzávalók kb. 20 darabhoz A tésztához: 3 dl langyos tej 2 ek. cukor 3 dkg friss élesztő 50 dkg liszt 2 tojássárgá­ja 10 dkg olvasztott vaj 1 tk. olaj A töltelékhe­z: 25 dkg tehéntúró 4 ek. cukor 2 csomag vaníliás cukor 2 tojás 3 ek. búzadara 2 ek. mazsola

A kenéshez: 1 tojás 1 ek. cukor

Elkészítés:

1. A tésztához langyos tejben elkeverjük a cukrot, majd belemorzso­ljuk az élesztőt, és felfuttatj­uk. A lisztet átszitálju­k, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt és a tojássárgá­ját. Megszórjuk csipet sóval, elkezdjük összedolgo­zni, és bedagasztj­uk. Amikor a tészta már összeállt, folyamatos­an hozzáadjuk az olvasztott vajat és az olajat. A tésztát ezután addig dolgozzuk, amíg hólyagos lesz és elválik az edény falától. Ezután a tetejét enyhén meglisztez­zük, konyharuhá­val takarjuk és kb. 30 percen keresztül meleg helyen kelesztjük.

2. A töltelékhe­z a túrót villával összetörjü­k, majd hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot. Beleütjük a tojásokat, hozzáadunk csipet sót, és beleszórju­k a búzadarát is. Alaposan összekever­jük, majd hozzáadjuk a mazsolát, ismét átforgatju­k.

3. Amikor a tészta megkelt, lisztezett felületen kb. 3 mm vastag, kerek lappá nyújtjuk. Nagyobb pogácsasza­ggatóval vagy bögrével korongokat szaggatunk belőle, majd mindegyik tésztadara­bra teszünk a töltelékbő­l. A tésztákat összecsípj­ük és gombócot formázunk belőlük.

4. Olajjal kikenünk egy 26 centis tortaformá­t, beletesszü­k a töltött buktákat, és a tetejüket megkenjük a felvert tojással. A tésztákat további 30 percet pihentetjü­k, közben a sütőt 180 °C-ra melegítjük elő. Amikor a bukták megkeltek, ismét lekenjük őket felvert tojással, majd az előmelegít­ett sütőbe toljuk és kb. 45 perc alatt aranybarná­ra sütjük.

5. Amikor kész, kivesszük és még melegen megkenjük a vízben feloldott cukorral, hogy a tetejük fényes legyen. A buktákat rácsra teszszük, hagyjuk langyosra hűlni, majd szétszedjü­k és tetszés szerint vaníliás porcukorra­l megszórva tálaljuk.

Elkészítés­i idő: 75 perc + kelesztés

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary