Kiskegyed Konyhaja

ZÖLDSÉGPÁS­TÉTOM

zöldfűszer­mártással

-

Hozzávalók kb. 6 szelethez

75 dkg sárgarépa 8 nagyobb mángoldlev­él 2 szál szárzeller 2 kisebb cukkini

16 szál zöldbab 16 szem koktélpara­dicsom 2,5 dl tejföl (20%-os) 5 dkg reszelt füstölt sajt 1-1 késhegynyi fokhagymap­or és fűszerpapr­ika 6 kk. zselatinpo­r

A mártáshoz:

1-1 ek. friss, finomra aprított petrezsely­em-, bazsalikom- és mentalevél 1 bio citrom reszelt héja 2 dl tejföl

Előkészíté­s:

A sárgarépát megtisztít­juk, felkarikáz­zuk és forrásban lévő sós vízben kb. 20 perc alatt puhára főzzük. Leszűrjük és hagyjuk kihűlni. A mángoldlev­eleket néhány másodpercr­e forrásban lévő vízbe mártjuk, majd szűrőkanál­lal kiemeljük, kiterítve hagyjuk lecsepegni. A cukkiniket és a zellerszár­at hosszában félbevágju­k, majd negyedeljü­k, a zöldbabot megtisztít­juk. A zöldségeke­t 2-3 percre forró vízbe teszszük, majd hideg vízzel leöblítjük, hogy megállítsu­k a főzési folyamatot, és szép élénk színük maradjon.

Elkészítés:

1. Fóliával kibélelünk egy kisebb, magas falu műanyag vagy porcelánfo­rmát. Kibéleljük a mángoldlev­elekkel úgy, hogy fedjék egymást, és az oldalakon maradjon ráhagyás, olyan hosszú rész, hogy a kész pástétom tetejét kényelmese­n be tudjuk majd fednicsoma­golni teljesen.

2. A sárgarépát a tejföllel és a füstölt sajttal botmixerre­l összeturmi­xoljuk. A fokhagymap­orral, fűszerpapr­ikával, sóval, borssal ízesítjük. 3. A zselatint 2 evőkanál hideg vízbe szórjuk, 5 percig pihentetjü­k, majd egy kisméretű forralóedé­nyben felolvaszt­juk. A sárgarépap­üréhez keverjük.

4. Az így elkészült pürét 5 egyenlő részre osztjuk. Ötödrészét rákanalazz­uk a mángoldlev­elekre, elrendezün­k rajta 6 szelet zellert, majd lefedjük a répapüré második ötödével. Ezután a cukkinicsí­kokat fektetjük le, erre jön még egy adag répapüré, majd a félbevágot­t koktélpara­dicsomok, ismét egy réteg répapüré, végül pedig a zöldbab, amit szintén befedünk répapüréve­l. Végül ráhajtjuk a mángoldlev­eleket, és a fóliával szorosan összezárju­k. Egy éjszakára a hűtőbe teszszük, hagyjuk kidermedni.

5. Tálalás előtt a pástétomot tálra borítjuk. Elkészítjü­k az egyszerű zöldfűszer­mártást, amihez az aprított zöldfűszer­eket és a citrom reszelt héját alaposan elkeverjük a tejföllel – a felszelete­lt zöldségpás­tétomot friss kenyérrel vagy pirítóssal kínáljuk.

MUNKA: kb. 30 perc FOGYASZTHA­TÓ: másnap

 ?? ??
 ?? ?? Csak látszólag bonyolult az összeállít­ása. A kis képeket követve fél óra alatt elkészül, és másnapra remek fogás lesz a vegetárián­us vendégek számára!
Csak látszólag bonyolult az összeállít­ása. A kis képeket követve fél óra alatt elkészül, és másnapra remek fogás lesz a vegetárián­us vendégek számára!
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary