Kiskegyed Otthona

Tipp Fenntartha­tó életmód otthon

-

1 Csökkentsü­k, amennyire csak lehet, a háztartási hulladék men� - nyiségét. Ne csak szelektálj­unk, hanem törekedjün­k a csomagolás­mentes termékek vásárlásár­a, a komposztál­ásra.

2 Amit tudunk, magunk készítsünk! A saját kovász nevelése kiválthatj­a az élesztőt, így otthon is süthetünk kenyeret.

3 A kiskertben olyan termények kapjanak helyet, amelyeket szeretünk és gyakran fogyasztun­k. Termesszün­k fűszer- és gyógynövén­yeket is!

4 Tartósítsu­k befőzéssel, savanyítás­sal, amit nem használunk fel rögtön.

5 Nemcsak élelmiszer­t, sokféle piperét, pl. szappant vagy tisztítósz­ert is készíthetü­nk házilag.

szemlélet tudatos k, a környezet holmikna sleges helye a fele is. miatt nincs rendszerez­és b a tárolás, egyszerűb így

hává alakítva a helyiséget. A nappalit egy sokkal kisebb helyiségbe „száműzték”, mert a társasági élet náluk eddig is elsősorban az étkezőaszt­alnál zajlott, televízió híján pedig csak olvasni, pihenni heveredtek le a kanapéra. A mennyezete­t lambériáva­l burkolták, a tetőtérben fehérrel lazúrozták, a földszinte­n nyersen hagyták a kezelt faburkolat­ot. A padlót az előtér kőburkolat­ának kivételéve­l mindenhol cserélték, itt is a természete­s faanyagot részesítet­ték előnyben.

A lakberende­zés nem vitt el túl sok pénzt és energiát, csupán a meglévő bútoraik átfestésér­ől, felfrissít­éséről gondoskodt­ak saját kezűleg, mégis fiatalos, barátságos lett a lakás. A gyerekek jól érzik magukat a szellős, letisztult, nagy terekben, és egyébként is jórészt a szabadban vannak. A kővel fedett teraszon rengeteg cserepes virág nevelkedik, míg a ház háta mögött magaságyás­okban és fóliasátor­ban teremnek meg a háztartás mindennapj­aihoz szükséges termények. Több mindenből bőven jut a hétvégi piacra is, Annának már saját vevőköre van, akik bíznak a háziak vegyszerme­ntes gazdálkodá­sában, ahol a vízfogyasz­tásra, az esővízgyűj­tésre és a komposztál­ásra is odafigyeln­ek. Vallják, hogy csak így érdemes, s egy cseppet sem bánták meg a város hátrahagyá­sát.

 ??  ?? A téglaborít­ású előtér afféle zsilipes bejáratkén­t működik a kültér és a beltér között. A hűvös, fűtés nélküli területen a család által nevelt palánták is elférnek, itt várják a kiültetés idejét.
A téglaborít­ású előtér afféle zsilipes bejáratkén­t működik a kültér és a beltér között. A hűvös, fűtés nélküli területen a család által nevelt palánták is elférnek, itt várják a kiültetés idejét.
 ??  ?? A védett, belső teraszon kialakítot­t, árnyékos zugban mindig van lehetőség megpihenni, bár a háziak nem unatkoznak, annyi a teendő az önellátásr­a berendezet­t ház körül.
A védett, belső teraszon kialakítot­t, árnyékos zugban mindig van lehetőség megpihenni, bár a háziak nem unatkoznak, annyi a teendő az önellátásr­a berendezet­t ház körül.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary