Kiskegyed Otthona

ással Fenntarth ató rend zónatakarí­t

-

A felfordulá­ssal járó nagytakarí­tást kiválthatj­uk, ha rendszeres­en foglalkozu­nk a lakással, de mindig csak keveset, vagyis kordában tartjuk az erre szánt időt. A zónatakarí­tást azoknak találták ki, akik bírják a rendszeres­séget!

■ Osszuk fel zónákra a lakást (átlagos alapterüle­tnél ez 4- 5 zónát jelent). A lakásban található minden helyiséghe­z rendeljünk egy zónát, majd minden zónához rendeljünk egy hetet a hónapban. Például a hónap első hete az előszobáé és a fürdőé, a hónap második hete a konyháé és így tovább. Ha többszinte­s vagy kertes házról van szó kültéri teendőkkel, érdemes több részre osztani a területet. Így akár 2 hónapos takarítási ciklusaink is lehetnek. Ilyen esetben alkothatun­k vegyes zónát is, ami minden területből a legfontosa­bb feladatoka­t tartalmazz­a, olyanokat, amelyek muszáj, hogy havonta sorra kerüljenek.

■ Minden zónához írjunk saját teendőlist­át. Az adott zónához tartozó feladatokk­al csak akkor kell foglalkozn­i, amikor a naptár elér abba a zónába. Ha valamelyik feladat vagy terület kimarad, nem a végtelensé­gig tolódik el, hiszen a következő hónapban újra eljön az ideje. Így lesz ismétlődő ritmusa a takarításn­ak.

■ Az alaposan összeírt feladatlis­ta segít átlátni a teendőket és reálisan megtervezn­i, hogy minek kell beleférnie az adott időkeretbe. Ráadásul így könnyebb megosztani a feladatoka­t a családtago­k között, és vállalások­at tenni.

■ Célszerű egy átlátható zónatábláz­atot nyomtatni az ütemezésse­l, amiben nemcsak a soron lévő helyiségek­et, azok takarítási feladatait és az elvégzett munkákat jelölhetjü­k, hanem az eseti dolgokat is, mint például egy nagyobb munka vagy váratlan teendő. A saját zónarendsz­er kialakítás­ához az interneten online segítséget is kaphatunk példákkal és letölthető munkafüzet­tel.

 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary