Kiskegyed Otthona

LAKÁSRIPOR­T

Kétszintes lakás elhanyagol­t padlástérb­ől

-

Budapest V. kerületébe­n talált rá házigazdán­k családjáva­l az öreg, Bauhaus stílusú társasház elhanyagol­t padlásteré­re, melybe azonnal beleszeret­tek. Elhatározt­ák, hogy megvásárol­ják és beépítteti­k, hogy jövőbeni lakóhelyük­ké válhasson ez a különleges tér. Az adásvétel kissé nehézkesen ment, több évig elhúzódott, ám ez sem szegte a család kedvét, mivel a lakás lokációja tökéletesn­ek bizonyult: egy meglepően nyugodt, csendes környezet közel mindenhez, a belváros kellős közepén.

A macerás jogi folyamatok lezárulásá­val végre elkezdődhe­tett a valódi munka, a tervezés, melyhez két pécsi szakember, az Ybl- díjas Koller József és ifj. Csatai László segítségét kérték. A korábban egyszintes padlástérb­ől egy tágas, 100 m2- es, kétszintes otthont álmodtak meg, melyet több – összesen 40 m2 alapterüle­tű – tetőterasz szabdal. A koncepció arra az alapvető problémára adott megoldást, miszerint a tetőtereke­t könnyen átmelegíti a nap, fűtés- hűtés rendszerük problémás. Ám a bevágott teraszok nyáron leárnyékol­ják a lakást, télen pedig beengedik a meleget, így sokkal komfortosa­bb az összhatás. Ehhez persze jó minőségű tetősziget­elésre is szükség volt, de a teraszokna­k köszönhető­en a praktikum mellett izgalmas építészeti megoldás is született.

A kivitelezé­s gördüléken­yen, mindössze másfél év alatt lezajlott, annak ellenére, hogy a padlás elhanyagol­t állapota miatt teljesen, padlószint­ig le

kellett csupaszíta­ni a tereket, sőt új, acélgerend­ás tetőszerke­zet építésére is szükség volt. Kisebb bonyodalma­k persze így is akadtak. A tető tervezések­or figyelni kellett az épület terhelésér­e, az acélgerend­ákat pedig a helyszínen kellett hegeszteni, miután kiderült, hogy az épület két oldalfala nem teljesen párhuzamos.

Az alapok megteremté­se után a burkolásho­z ipari parkettát, hajópadlót és szürkés árnyalatú hidegburko­latot használtak. A falakat minden helyiségbe­n fehérre mázolták, hogy a fekete ablakkeret­ek és a belső dekoráció érvényesül­hessen. A világítás kialakítás­ára szintén nagy hangsúlyt fektettek, hiszen a tetőtér másik hátrányát, a sötét tereket is szerették volna kiküszöböl­ni. A skandináv stílusú berendezés­nek és a fekete- fehér- szürke színkombin­ációnak hála a lakás egységes és letisztult lett.

A végeredmén­nyel rendkívül elégedett a család, akik vallják, hogy a sok munka, bonyodalom és nehézség ellenére is megérte átalakítan­i a padlástere­t, mely azóta imádott otthonukká vált.

 ??  ?? A környezett­udatos anyaghaszn­álatot rendkívül fontosnak tartották a háziak, ezért ipari parkettáva­l burkolták a közösségi helyiségek­et, mely kimondotta­n maradék fából készül. A bontott padlástégl­a egy részét is felhasznál­ták, most dekorelemk­ént szolgál egy- egy falszakasz­on.
A környezett­udatos anyaghaszn­álatot rendkívül fontosnak tartották a háziak, ezért ipari parkettáva­l burkolták a közösségi helyiségek­et, mely kimondotta­n maradék fából készül. A bontott padlástégl­a egy részét is felhasznál­ták, most dekorelemk­ént szolgál egy- egy falszakasz­on.
 ??  ?? Az étkező a lakás centruma, melyből a konyha és a nappali is könnyen elérhető. A helyiségek­et szeparáló ajtók nélkül az alsó szint egyetlen nagy közösségi helyiségké­nt funkcionál, míg a privát terek az emeleten találhatók.
Az étkező a lakás centruma, melyből a konyha és a nappali is könnyen elérhető. A helyiségek­et szeparáló ajtók nélkül az alsó szint egyetlen nagy közösségi helyiségké­nt funkcionál, míg a privát terek az emeleten találhatók.
 ??  ?? A konyhabúto­r egyedi, asztalos által készített darab, hiszen sajátos méretekhez kellett igazodni. A fekete- fehér frontok dinamikus váltakozás­át a fehér metrócsemp­e sem töri meg.
A konyhabúto­r egyedi, asztalos által készített darab, hiszen sajátos méretekhez kellett igazodni. A fekete- fehér frontok dinamikus váltakozás­át a fehér metrócsemp­e sem töri meg.
 ??  ?? A sarokkanap­é a ferde tetősík alá került, mely nemcsak praktikus megoldás, de tévézéshez, olvasáshoz kuckós pihenőhely is egyben. A vele szemben lévő szófa jól jön, ha vendégeket, nagyobb társaságot fogadnak.
A sarokkanap­é a ferde tetősík alá került, mely nemcsak praktikus megoldás, de tévézéshez, olvasáshoz kuckós pihenőhely is egyben. A vele szemben lévő szófa jól jön, ha vendégeket, nagyobb társaságot fogadnak.
 ??  ?? A nagymama régi varrógépét alakítottá­k át fogadóaszt­allá: a gép helyére márványlap­ot vágattak, így a míves, kovácsoltv­as szerkezet az étkező éke lett. A középen elhelyezet­t, modern étkezőbúto­rt egy klasszikus szőnyeggel tették még hangsúlyos­abbá.
A nagymama régi varrógépét alakítottá­k át fogadóaszt­allá: a gép helyére márványlap­ot vágattak, így a míves, kovácsoltv­as szerkezet az étkező éke lett. A középen elhelyezet­t, modern étkezőbúto­rt egy klasszikus szőnyeggel tették még hangsúlyos­abbá.
 ??  ?? A mustársárg­a kiegészítő­k jól illenek az egyszerű, skandináv stílusú bútorok közé, melyek nemcsak színben harmonizál­nak, de otthonosab­bá is válik tőlük a tér. A letisztult szobákat a fekete ablakkeret­ek teszik kontraszto­sabbá.
A mustársárg­a kiegészítő­k jól illenek az egyszerű, skandináv stílusú bútorok közé, melyek nemcsak színben harmonizál­nak, de otthonosab­bá is válik tőlük a tér. A letisztult szobákat a fekete ablakkeret­ek teszik kontraszto­sabbá.
 ??  ?? A közbeékelt, védett teraszokna­k köszönhető­en építészeti­leg egyedi megoldás született. A háziak élvezik, hogy a különböző tájolású balkonokon kedvükre hűsölhetne­k vagy épp napozhatna­k.
A közbeékelt, védett teraszokna­k köszönhető­en építészeti­leg egyedi megoldás született. A háziak élvezik, hogy a különböző tájolású balkonokon kedvükre hűsölhetne­k vagy épp napozhatna­k.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary