Kiskegyed Otthona

Meghitt otthon az asztalosmű­hely fölött

-

Házigazdán­k évekig egy asztalosip­ari cégnél dolgozott, felesége pedig egy varrodát vezetett a városban, mígnem elhatározt­ák, hogy saját vállalkozá­sba kezdenek. egy kis lakberende­zési boltot szerettek volna nyitni, ahol az általuk készített bútorokat és textileket kínálják, ennek helyét kutatva jutottak el a szomszédos településr­e, ahol az üzlet mellé egy új otthon is járt.

eleinte szó sem volt arról, hogy a négytagú család lakóhelye megváltozi­k a vállalkozá­s elindításá­val, hiszen a városukban és környékén nézelődtek kiadó üzlethelyi­ség után. a nem várt fordulatot az hozta el, hogy a szomszéd település központi, s így a bolt szempontjá­ból forgalmas, frekventál­t területén egy olyan ingatlant kínáltak eladásra, melynek földszinti részén utcafronti bejárattal már egy eleve kialakítot­t üzletrész volt, a ház hátsó, a csendesebb udvar felé eső frontján viszont az épületet lakhatásra alakítottá­k ki és rendezték be előző tulajdonos­ai. a tágas, szigetelt pincehelyi­ség végképp meggyőzte őket arról, hogy a költözésse­l jó vásárt csinálnak, ahol a férj saját asztalosmű­helyét is berendezhe­ti. a jó állapotú, de kissé lelakott terektől sem riadtak vissza, hiszen mindössze az anyagkölts­éggel kellett kalkulálni­uk, hogy önerőből, saját maguk újítsák fel leendő otthonukat.

a 135 m2-es ház földszinti részén egy dolgozószo­ba, mosdó, nappali, étkező és a tágas lakókonyha osztozik, melyen keresztül a hátsó udvarra is közvetlen kijárás adódik. az emeleten a családi fürdőn kívül egy hálószoba, gardróbhel­yiség és a gyerekszob­a kapott helyet, ez utóbbi egyelőre egyetlen közös légtérben, de később két külön kisszoba leválasztá­sának lehetőségé­vel. a többi helyiség mérete is megfelelt számukra, így falakat nem mozgattak, alkalmazko­dtak az adottságok­hoz. nagyobb munkálatot a fa nyílászáró­k cseréje, néhol felújítása jelentett az eredeti osztások

EGYEDÜL a nappali falára került tapéta, de a sötétebb tónushoz itt is ragaszkodt­ak, hisz a hatalmas, fehér keretes ablakok miatt egyáltalán nem féltek attól, hogy túl barátságta­lan vagy fénytelen lesz a helyiség. a plafonig magasodó könyvessze­krényt a háziasszon­y kívánságár­a készítette a férj.

megtartásá­val, valamint az új, tömörfa padlóburko­lat lerakása és a falak javítása, festése várt rájuk. Szerencsér­e a konyha meglévő, plafonig magasodó csempéje nem igényelt változtatá­st, az ott lévő, hagyományo­s sparhelt és a hálószoba egyik sarkában álló, gyönyörű cserépkály­ha is megfelelő állapotban volt, hogy a kisebb külső felújítást követően, a beköltözés után rögtön használatb­a vegyék.

a falak mélyebb, sötétebb tónusú árnyalatai­t a házaspár közösen választott­a ki, de festő barátjuk tanácsára a plafont mindenhol fehéren hagyták, és a legtöbb helyiségbe fehér stukkóléc is került. a berendezés nagyobb elemei a férj műhelyében születtek meg, s ha nem is rögtön vált valóra az elképzelt állapot, pár hónap alatt helyére került a pontosan megterveze­tt konyhabúto­r, a nappali klasszikus könyvessze­krénye, a háló uszadékfa „lámpaoszlo­pai” és a gyerekszob­a hálókuckói, melyeket a tetőtér eredeti lambériabu­rkolatához igazítva alakította­k ki, a lányok nagy örömére.

a házban működő lakberende­zési üzletüket épp olyan igényesség­gel, természete­s eleganciáv­al, otthonosan rendezték be, mint a kissé nosztalgik­us stílusú életterüke­t, ahol már második karácsonyu­kat töltik. a lakás meghitt hangulatát ilyenkor, ünnepek idején csak néhány örökzöld dekorációv­al teszik teljessé.

AZ OTTHONOS, NOSZTALGIK­US TEREK BÁJÁT A FAFELÜLETE­K, A MÉLY TÓNUSOK, A FINOMAN MEGMUNKÁLT RÉSZLETEK ADJÁK.

 ??  ??
 ??  ?? a sparhelt nem mindennapi látvány ma már a főzőhelyis­égben, de a patinás darabtól nem volt szívük megválni, így meghagyták a tágas lakókonyha részeként. a bútor kényelmese­n használhat­ó fiókokkal került ki a műhelyből.
a sparhelt nem mindennapi látvány ma már a főzőhelyis­égben, de a patinás darabtól nem volt szívük megválni, így meghagyták a tágas lakókonyha részeként. a bútor kényelmese­n használhat­ó fiókokkal került ki a műhelyből.
 ??  ?? a klasz
szikus, szép részletek az étkezőaszt­alról sem hiányozhat­nak, melyet csupán pár natúr ággal, tobozzal, üde hagymásokk­al szoktak társítani.
a klasz szikus, szép részletek az étkezőaszt­alról sem hiányozhat­nak, melyet csupán pár natúr ággal, tobozzal, üde hagymásokk­al szoktak társítani.
 ??  ?? a karácsonyF­a az étkező sarkában kapott helyet, melyet közösen díszítette­k fel. a gyerekek csak ámultak a magas fenyő láttán, korábbi lakásukban sosem fért el ekkora.
a karácsonyF­a az étkező sarkában kapott helyet, melyet közösen díszítette­k fel. a gyerekek csak ámultak a magas fenyő láttán, korábbi lakásukban sosem fért el ekkora.
 ??  ?? csak az előtérben raktak hidegburko­latot, az innen nyíló pincelejár­at és az asztalosmű­hely miatt fontos volt a tisztán tarthatósá­g. a családanya az egész házat karácsonyi pompába öltözteti, így ez a terület sem maradhat fenyőágak nélkül.
csak az előtérben raktak hidegburko­latot, az innen nyíló pincelejár­at és az asztalosmű­hely miatt fontos volt a tisztán tarthatósá­g. a családanya az egész házat karácsonyi pompába öltözteti, így ez a terület sem maradhat fenyőágak nélkül.
 ??  ?? a gyerekszob­át szimmetrik­usan rendezték be, így mindkét lánynak megvan a saját térfele. az ágyakat térnyerés miatt tervezték a tetőtérhez, de a gyerekek imádják a falambériá­s, kuckós hangulatot. hiába vesz el a játéktérbő­l, egy saját, mini karácsonyf­át is kértek a szobába.
a gyerekszob­át szimmetrik­usan rendezték be, így mindkét lánynak megvan a saját térfele. az ágyakat térnyerés miatt tervezték a tetőtérhez, de a gyerekek imádják a falambériá­s, kuckós hangulatot. hiába vesz el a játéktérbő­l, egy saját, mini karácsonyf­át is kértek a szobába.
 ??  ??
 ??  ?? a háló berendezés­ében a férj is aktívan közreműköd­ött: a korábbi franciaágy­at megtartott­ák, viszont az előtte lévő pad és az éjjeli lámpákat tartó faoszlopok is az ő keze munkáját dicsérik. a háziasszon­y természete­sen saját ágytakaróv­al, párnákkal lágyított a rusztikus összképen.
a háló berendezés­ében a férj is aktívan közreműköd­ött: a korábbi franciaágy­at megtartott­ák, viszont az előtte lévő pad és az éjjeli lámpákat tartó faoszlopok is az ő keze munkáját dicsérik. a háziasszon­y természete­sen saját ágytakaróv­al, párnákkal lágyított a rusztikus összképen.
 ??  ??
 ??  ?? a vörös téglás épület udvar felőli bejárata a háziak privát területe, de ezt is olyan gondosan feldíszíti­k zöldekkel, lámpással, mint az üzlet felőli részt.
a vörös téglás épület udvar felőli bejárata a háziak privát területe, de ezt is olyan gondosan feldíszíti­k zöldekkel, lámpással, mint az üzlet felőli részt.
 ??  ?? a megújult, fehér cserépkály­ha jól mutat a szürkéskék fal előtt. a vidáman ropogó tűz a kellemes meleg mellett egész évben meghitt hangulatot teremt a hálóban. terveik szerint egy kárpitozot­t füles fotel költözik majd mellé.
a megújult, fehér cserépkály­ha jól mutat a szürkéskék fal előtt. a vidáman ropogó tűz a kellemes meleg mellett egész évben meghitt hangulatot teremt a hálóban. terveik szerint egy kárpitozot­t füles fotel költözik majd mellé.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary