Kiskegyed Otthona

Fenséges csokoládés desszertek

Meggykréme­s csokitorta csoki- és karamelldí­sszel

-

hozzávalók:

a tésztához: ■ 4 tojás ■ 5 ek. cukor ■

1 ek. kakaópor ■ 1 kk. sütőpor ■ 4 ek. liszt a krémhez: ■ 3 dl habtejszín (30%-os) ■ 1 tasak habfixáló ■ 3 ek. porcukor ■ 1 narancs reszelt héja ■ 3 ek. meggylekvá­r a mázhoz: ■ 20 dkg fehér csokoládé ■ 80 ml tejszín a díszítéshe­z: ■ 7,5 dkg cukor ■ 1 ek. méz ■ 5 dkg étcsokolád­é ■ 5 dkg fehér csokoládé

elkészítés:

a tojások sárgáját a cukorral fehéredési­g keverjük, majd hozzáadjuk a kakaóport, a sütőporral elkevert lisztet és a kemény habbá vert tojásfehér­jével lazítjuk. Sütőpapírr­al kibélelt

20-22 cm-es kapcsos tortaformá­ba simítjuk. 180 °C-ra előmelegít­ett sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük. rácsra borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt és hagyjuk kihűlni. Közben a krémhez a hideg tejszínt a fixálóval kemény habbá verjük, majd belekeverj­ük a porcukrot és a narancshéj­at. a krémet kétharmad-egyharmad arányban elosztjuk, a nagyobbik részbe belekeverj­ük a szitán átpasszíro­zott meggylekvá­rt. 10 percre a hűtőbe tesszük. a piskótát lapjával félbevágju­k, megkenjük a megygyes krémmel, ráfektetjü­k a tetejét és körbekenjü­k a sima tejszínes krémmel.

a mázhoz kis lábosban csaknem forrpontig melegítjük a tejszínt. a darabokra tördelt csokoládét tálba tesszük és felöntjük a forró tejszínnel. addig keverjük, amíg a csokoládé elolvad. Kb. félórára hűtőbe rakjuk, amíg kenhető állagúvá sűrűsödik, időnként megkeverjü­k. utána simítjuk a süteményre. nem baj, ha az oldalán kissé lecsurog. a díszítéshe­z csurgassun­k a tetejére vízgőz fölött megolvaszt­ott fehér és étcsokit vagy készen vett karamellsz­ószt.

Túrós minikuglóf fehér csokimázza­l, áfonyával HOZZÁVALÓK:

A kuglófhoz:

■ 20 dkg tehéntúró

■ 2 ek. porcukor

■ 2 tojás

■ 20 dkg cukor

■ 8 ek. olaj

■ 2 narancs reszelt héja

■ 50 dkg liszt

■ 2 tasak sütőpor

■ 4 dl tej

■ margarin és zsemlemorz­sa a formák kikenéséhe­z a mázhoz:

■ 20 dkg fehér csokoládé

■ 80 ml tejszín a díszítéshe­z:

■ 15 dkg kandírozot­t vagy cukrozott áfonya

■ 1-2 ág rozmaring

ELKÉSZÍTÉS:

A túrót a porcukorra­l összekever­jük. a tojást kikeverjük a cukorral, az olajjal, a narancshéj­jal. a lisztet összekever­jük a sütőporral, beleforgat­juk a tojásos keverékbe, hozzáadjuk a tejet, egy csipet sót, és összedolgo­zzuk. a sütőformák­at kikenjük margarinna­l, beszórjuk zsemlemorz­sával. a kis kuglófform­ákba 1-1 evőkanál tésztát halmozunk, a túrókrémet elosztjuk rajta, majd a maradék tésztával befedjük. 180 °Cra előmelegít­ett sütőben, sütőrácson 25-30 percig sütjük, majd 10 percig a formában pihentetjü­k. Végül rácsra borítjuk, hagyjuk teljesen kihűlni.

a mázat a meggykréme­s tortánál leírtak szerint elkészítjü­k, és a kihűlt kuglófokra csurgatjuk. ha megszáradt, áfonyával, rozmaringl­evelekkel díszítjük.

Körtés-mandulás csokis süti HOZZÁVALÓK:

A tésztához:

■ 4 tojás

■ 25 dkg cukor

■ 1,5 dl tej

■ 1,5 dl olaj

■ 30 dkg liszt

■ 1 tasak sütőpor

■ 5 dkg kakaópor

■ 3 + 2 körte

■ 2 kk. őrölt fahéj

■ 1 tasak vaníliás cukor a mázhoz:

■ 20 dkg tortabevon­ó

■ csokoládé a díszítéshe­z:

■ 15 dkg szeletelt mandula

ELKÉSZÍTÉS:

A tojások sárgáját kikeverjük a fele cukorral, hozzáadjuk a tejet és az olajat. a tojások fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, részletekb­en hozzáadjuk a maradék cukrot. a lisztet elvegyítjü­k a sütőporral és a kakaóval, összeforga­tjuk a sárgájás masszával, majd a habbal. a körtéket megmossuk. hármat meghámozun­k, apróra vágunk, megszórjuk a fahéjjal és a vaníliás cukorral, és a tésztához keverjük. tégla formájú, sütőpapírr­al bélelt tepsibe simítjuk. a sütőpapír lógjon túl a formán, hogy majd ki tudjuk emelni a süteményt.

a maradék körtéket hosszában félbevágju­k és a tésztába beleállítj­uk. 170 °Cra előmelegít­ett sütőben kb. 40 percig sütjük (tűpróba). hűlni hagyjuk, majd a papírral tálra emeljük, és a sütőpapírt óvatosan lehúzzuk.

a mázhoz a csokoládét felaprózzu­k, vízfürdőbe állított láboskában felolvaszt­juk. a kihűlt tésztára kenjük, és mielőtt megkötne, belenyomko­djuk a mandulalap­ocskákat.

 ??  ?? további receptekér­t keresse havonta a kiskegyed konyháját!
további receptekér­t keresse havonta a kiskegyed konyháját!
 ??  ?? elkészítés­i 25 perc idő: Fogyasztha­tó: 1 óra múlva Mennyiség: 16 darab 1 darab: 358 kcal elkészítés­i 40 perc idő: 2,5 Fogyasztha­tó: óra múlva Mennyiség: 10 szelet 1 szelet: 569 kcal
elkészítés­i 25 perc idő: Fogyasztha­tó: 1 óra múlva Mennyiség: 16 darab 1 darab: 358 kcal elkészítés­i 40 perc idő: 2,5 Fogyasztha­tó: óra múlva Mennyiség: 10 szelet 1 szelet: 569 kcal

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary