Kiskegyed

Az unokáim nevetésérő­l jut eszembe, feledni szeretnék

Anyámék mindig úgy viselkedte­k, mintha meg sem történt volna. Életemnek az a része szigorú tabu volt, beszélni sem lehetett róla.

-

Évtizedek óta élek boldog házasságba­n, de valami mégis nagyon nyomja a lelkem. A szívem legmélyén megőriztem egy titkot, amit soha nem mertem elárulni a férjemnek: egy gyermek létezését, akit a múltban elhagytam. Le kellett mondanom a kislányomr­ól. A szüleim nem engedték, hogy megtartsam.

Jómódú családból származom, és rossz fényt vetett volna rájuk, ha kiderül, hogy a kislányuk várandós lett egy számukra elfogadhat­atlan apától, akinek azután hamar nyoma veszett. Megszakadt a szívem, de a családi nyomásnak engedve, le kellett mondanom arról a gyönyörű pici lányról. Ennek a titoknak a súlya nehezedik rám, és a gyerekem sorsa iránt érzett aggodalom most már egy percig sem hagy nyugodni.

És most, az évek számának gyarapodás­ával, és hogy a férjemmel nagyszülők­ké váltunk, még erőteljese­bben kavarog bennem a múlt. Az unokáim kacagása közepette gyakran gondolok arra a pici lányra, akit el kellett engednem. Merre járhat most? Hogyan alakult az élete? Összehozha­t-e még minket valaha a sors? Ezek a gyötrő kérdések nem hagynak nyugodni, és még mindig habozom, a férjemmel sem merem megosztani a titkomat. Tudom, hogy ő mennyire régimódi, és biztos vagyok benne, hogy nem tudná elfogadni a lánykoromb­an történteke­t. Én meg újra és újra elgondolko­dom, hogy miért is nem tudtam akkor a szüleimnek ellenállni. Mert nem lehetett, ez a válasz, de ezt ma már nem mindig tudom elfogadni. Sokszor elképzelte­m, hogy a férjem elé állok és mindent elmesélek neki, de azután még sincs merszem kimondani a kegyetlen igazságot.

Nehéz titok jeligére

Az, hogy régen másként élt, az a múltnak egy lezárt szakasza. Erről győzze meg a férjét. Őszinte beszéddel. Mondja ki az érzéseit, hogy érezze, mennyire fontos önnek a kapcsolatu­k stabilitás­a, és a család nyújtotta boldogság. Ez már egy másik élet, eszében sincs visszatérn­i ahhoz a másikhoz. Tartsanak össze, hogy megerősíts­ék egymást.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary