Lengyelekkel erősített Orbán a véghajrában

Kaczynski a nemzetállamok elsőségéről beszélt Budapesten, a Fidesz győzelmét kívánva

Magyar Nemzet - Saturday - - Címlap - KUTHI ÁRON

– Akkorára, hogy mi legyünk a legnagyobbak. És hogy folytathassuk a munkánkat – ezt Orbán Viktor miniszterelnök mondta a Fidesz-szimpatizánsok között állva feltett „Mekkora győzelemre számít vasárnap?” kérdésünkre azután, hogy

Jaroslaw Kaczynski lengyel pártelnökkel és Mateusz Morawiecki kormányfővel együtt felavatta a 2010-es szmolenszki repülőgép-katasztrófának emléket állító parkot. Emelkedettsége ellenére a budapesti esemény nem nélkülözött bizonyos kampányelemeket, mint például tucatnyi CÖF-zászlót és a magyar kormányfő elmélkedését a kampányfinisről. Szavai szerint a választási kampány vége „leginkább kézitusa, az ember őrlődik magában, lehajtott fejjel járkál, de a lengyel látogatás adott egy lehetőséget, hogy felemeljük a fejünket”.

A Lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) elnökének és a lengyel kormányfőnek a látogatását a kampányfinisre időzítették. Jaroslaw Kaczynski nem is mulasztotta el kijelenteni, a Fidesz győzelmét várja a vasárnapi választáson. Beszédében kifejtette, a szmolenszki katasztrófában meghalt ikertestvére, Lech Kaczynski köztársasági elnök a Lengyelországban akkortájt kezdődött „jó változást” képviselte mindazokkal együtt, akik a szerencsétlenül járt gépen utaztak. Hozzátette: a változás ma egész Közép-Európában zajlik, és ebben szerinte központi szerepet játszik Orbán Viktor. Kaczynski úgy véli, a térség nem megy szembe Európával, ellenkezőleg, most ők mutatják az utat Európának, és Lengyelország Magyarországgal együtt az önkéntes együttműködésen alapuló nemzetállami gondolat zászlóvivője. Április 8-ra utalva azt mondta, a választók itt „nemcsak a magyar, hanem a világszabadság ügyében hoznak döntést”.

A főváros XXII. kerületében, Budafok-Tétényben, a Duna-parton álló szabálytalan fekete kereszt és kőkapu annak a 96 áldozatnak az emléke előtt tiszteleg, akik 2010. április 10-én a nyugat-oroszországi Katinyba igyekeztek, hogy az ott 1940-ben kivégzett lengyel katonatisztekre emlékezzenek. Ám soha nem értek oda, gépük Szmolenszk mellett a sűrű ködben lezuhant. A lengyel közvéleményben rendkívül nagy döbbenetet kiváltó esettel kapcsolatban rögtön felvetődött az orosz befolyás kérdése. De később sem az ügyben indított orosz, sem a lengyel vizsgálat nem jutott olyan megállapításra, amely sejte- ni engedte volna, hogy az oroszok keze lett volna a szerencsétlenségben. Hogy a legújabb kori Lengyelországnak mekkora lélektani terhet jelentett Szmolenszk, azt az is illusztrálja, hogy 2010 óta minden hónap tizedikén Varsóban emlékmisére ezrek gyűlnek össze, majd vonulnak át az elnöki palotához, ahol minden alkalommal Kaczynski mond beszédet.

Mateusz Morawiecki a két nép között meglévő különbségek felől közelített. Szerinte a lengyel és a magyar nyelv nem is állhatna távolabb egymástól, mégis szimbólumértékű, hogy éppen a barát szó majdnem azonos a lengyel brattal (fivér). Mint a kormányfő mondta, biztos abban, hogy Magyarországról indul el az a változás, amely Európát, az Európai Uniót jobbá teszi.

Az emlékműavatáson a közel ötszáz szimpatizáns leginkább a magyar kormányfő beszédét várta, aki Kaczynski gondolatait mintegy visszatükrözve felidézte, az uniós belépés idején az volt a kampány mottója, hogy Európa a jövőnk. „De mára egyértelmű, hogy mi vagyunk Európa jövője. (…) Olyan Közép-Európát akarunk, amelyet nem lehet fehér asztalok mellett felosztani, amelyről nem dönthetnek nélküle, amely nem engedi magát megfélemlíteni, megleckéztetni, ahol a nemzetek kiállnak egymásért, ahol magától értetődően mi döntjük el, kit engedünk be a területünkre, és ahol a saját törvényeink és igazságunk szerint élhetünk” – fogalmazott Orbán. A kormányfő egy Lech Kaczynskival zajlott 2008-as poharazgatását is felidézte. Egy alkalommal a Varsó melletti elnöki rezidencián a bölényfüves vodka, a Zubrówka fogyasztása mellett a lengyel–magyar barátságról elmélkedtek, a két népet is bölényekhez hasonlítva. „Sokszor kipusztulhattunk volna, mégis itt vagyunk” – vonták le a tanulságot akkor. Orbán szerint a magyarok és a lengyelek útja közös marad, fel kell építeni Közép-Európát, és meg kell őrizni nemzetinek és kereszténynek.

Egyébként a budapesti kerületek között valóságos versengés zajlott, hol állítsanak a lengyeleknek szobrot, végül Karsay Ferenc budafoki polgármester örülhetett.

FOTÓ: NAGY BÉLA

Németh Zsolt, Orbán Viktor, Jaroslaw Kaczynski és Mateusz Morawiecki a felavatott emlékhelynél

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.