Az utolsó pillanatban is lehetnek visszalépések

Karácsony Gergely április 9-én reggel biciklijével akar betekerni a Miniszterelnökségre

Magyar Nemzet - Saturday - - Címlap - KATONA MARIANN SZANYÓ MIKLÓS

Szó szerint a ma délelőtt 11 óra előtti határidőt megelőző pillanatokban is lehetnek még visszalépések egymás javára az ellenzéki oldalon. Az MSZP–Párbeszéd szövetség és az LMP ugyanis tegnapi lapzártánkig nem hozott tető alá országos megállapodást, a Magyar Nemzet információi szerint már csak néhány körzetről szól közöttük a vita.

Az biztosnak tűnik, hogy Szekszárdon – ahol az LMP-s Hadházy Ákos és az MSZP-s Harangozó Tamás is elindult – valaki ki fog szállni a versenyből. De van még esély arra, hogy az LMP visszahúzza jelöltjét Óbudán Szabó Tímea javára, az MSZP–Párbeszéd pedig Gödöllőn az LMP-s Lengyel Szilvia érdekében.

Közben pénteken kampányzárót tartottak a pártok. Orbán Viktor Székesfehérváron összegyűlt híveit arra buzdította, ne gondolják, hogy zsebükben van a győzelem, ezért vasárnap két szavazatot adjanak le a Fideszre. Az MSZP– Párbeszéd listáját vezető Karácsony Gergely a pártszövetség rendezvényén arról beszélt, a választás másnapján már a Miniszterelnökségre megy be dolgozni. A kampány végül annyira eldurvult, hogy két helyen tettlegességre is sor került. Óbudán egy jobbikos képviselőt vertek meg a párt plakátjait rongálók, a XI. kerületben fegyvert fogtak a jobbikosokra, akik csuklyás fideszes aktivistákkal kerültek összetűzésbe.

Pirosba borult a Március 15. tér tegnap délután az MSZP és a Párbeszéd hivatalos kampányzáróján. A szocialista pártot jellemző látványt nem bízták a véletlenre, az aktivisták már a rendezvény előtt piros színű pólókat osztogattak az érdeklődőknek. Nem ez volt az egyetlen ajándék: bárki kaphatott piros és fehér lufit, kitűzőt, kis zászlót, de még a szavazást segítő kis szórólapot is.

A hivatalos műsor Karácsony Gergely imázsfilmjével indult, ebből mindenki megtudhatta, hogy ő miniszterelnökként sem fog a Várba költözni, és továbbra is biciklivel jár majd dolgozni. Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke, a kampányban Karácsony Gergely állandó partnere megadta az alaphangot; arról beszélt, hogy Orbán Viktor hiába szeretett volna, nem tudott „rasszista, neohorthysta, népnyúzó államot” létrehozni. Szavazásra buzdított, mégpedig azzal, hogy az emberek a szavazófülkében „legfőbb ügyészek és bírák is lehet- nek”, vagyis kimondhatják az ítéletet a kormány felett. Molnár Gyula, a szocialisták elnöke is az elmaradhatatlan voksolásra buzdítással kezdte, nem is akárhogy. – Menjenek el szavazni, hogy ők menjenek el – buzdított, arra utalva, hogy az emberek menjenek el voksolni, hogy a kormány megbukjon. A pártelnök hosszú perceket szentelt a Jobbiknak, bírálva őket, amiért nem lennének hajlandók a baloldallal közösen kormányozni. Vona Gábor külseje mintha megzavarta volna, mert azzal kritizálta, hogy a Jobbik elnöke „szakáll mögé bújt” a kampány kezdetén.

A fő szónok természetesen Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt volt, akiről az előtte megszólalóktól meg lehetett tudni, hogy „nemcsak nagyon jó politikus, hanem nagyon jó ember is”, illetve hogy ő „tudja, mi a jó az embereknek”. A vastaps után a színpadon felidézte, hogy majdnem napra pontosan nyolc éve lett politikus, mert „volt egy álma”, és meg akarta változtatni az országot. Karácsony Gergely hangsúlyoz- ta, soha ilyen lelkes még nem volt, mert kevesebb mint 48 órával a választás előtt már nemcsak reményt lát a kormányváltásra, hanem esélyt is. Az esélyből pedig valóság lehet, ehhez csak egy „laza csuklómozdulat” kell a szavazófülkében. A politikus a legnagyobb tapsot mégis akkor kapta, amikor elmondta, mit fog csinálni április 9-én, vagyis a választás másnapján. – Felkelek, megiszom a kávémat, adok egy puszit a gyermekemnek és a feleségemnek, felülök a biciklimre, és betekerek a Miniszterelnökségre – mondta.

A három politikai beszédet látványosan zárták: a színpad megtelt a jelöltekkel és segítőikkel, a lezáráshoz szóló zene közben pedig tömegével engedték magasba a piros és fehér lufikat.

GYURCSÁNY CSALÁSTÓL TART. Nem kell lopni, nem kell tisztességtelennek lenni, meg lehet maradni normálisnak – jelentette ki Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke a párt kampányzáró rendezvényén – írta a HVG.hu. Az elnök üzent a többi pártnak is: „A baloldal azért vitázik, hogy építse a hazát. De nem fogok belemenni álvitákba.” Szerinte mindenkinek szavaznia kell, még ha – mint mondta – a választást el is csalhatja a kormánypárt. (SZ. ZS. L.)

Azt állítja, a Jobbik plakátjait védte, ezért hagyták helyben a Fidesz aktivistái. A kormánypárt tagad

Karácsony Gergely az MSZP–Párbeszéd szövetségének kampányzáróján

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.