Verték és fegyverrel fenyegették a Jobbik plakátvédőit

● A Fidesz csuklyás aktivistái a párt szerint a véleménynyilvánítási jogukat gyakorolták ● Jobbikost vettek őrizetbe

Magyar Nemzet - Saturday - - Belföld - MOLNÁR RICHÁRD STUMMER JÁNOS:

Összevertek egy jobbikos önkormányzati képviselőt, valamint fegyvert is fogtak a párt választási plakátjait védő aktivistákra péntekre virradó éjszaka Budapesten. A rendőrség lapzártánkig nem közölt részleteket a nyílt erőszakká fokozódott választási harcról, de anynyi már bizonyos, hogy a Jobbik fővárosi plakátjait a Fidesz aktivistái akarták megrongálni festékszóróval. A kormánypárt sajtóosztálya ugyanis pénteken röviden ennyit közölt az éjjeli történések kapcsán: „Aktivistáink nem tettek mást, mint a véleménynyilvánítás szabadságát gyakorolták.”

A 444-nek kiszivárgott rendőrségi jegyzőkönyv a kormánypárt verzióját erősíti, amely szerint a Jobbik egyik aktivistája, Szabó Balázs támadt rá a BAH-csomópontnál a pártplakátok rongálására készülő fideszes aktivistákra. A hírportál szerint Szabó az egyik fideszest hátba rúgta. A verekedésnek civil ruhás rendőrök vetettek véget, de csak Szabót vették őrizetbe, majd garázdaság gyanújával kihallgatták. Az óbudai Lajos utcában viszont, ahol Szanyó Miklós jobbikos önkormányzati képviselő két fogát ütötték ki a rongálók, és nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett, nem jártak rendőrök.

Másképpen festi le az eseményeket Stummer János, a Jobbik budapesti elnöke, aki szemtanúja volt a BAH-csomópontnál zajló konfliktusnak. – Hetek óta megy ez a macska-egér harc a fővárosban köztünk és a fideszesek között. Éjjel-nappal javítjuk a plakátjainkat, de

8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett egy jobbikos

újra és újra lefújják, átragasztják őket. Amikor csütörtökön kijavítottuk a Budaörsi úton lévő nyolc plakátunkat, sejtettük, hogy éjszaka visszatérnek a rongálók, ezért egy mellékutcában és egy sövény mögött vártuk őket – közölte Stummer. A politikus szerint éjfél után hét csuklyás, húsz-harminc év körüli férfi pattant ki két autóból, majd a náluk lévő festékesflakont rázva megindultak a plakátok felé.

– Ekkor előjöttünk, és elkezdtünk feléjük szaladni. Kiabáltuk, hogy hagyják abba. Szabó Balázs ért oda elsőként, ekkor mind a heten nekiugrottak. Dulakodás kezdődött, de szinte rögtön fékcsikorgást hallottunk. Megállt egy szürke Mercedes a Budaörsi út közepén, két férfi pattant ki belőle, és pisztolyt fogtak a társaságra, majd mindenkit a falhoz állítottak – mondta Stummer. Szerinte a két pisztolyos férfi nem azonosította magát. Néhány perc múlva megjelentek az egyenruhás rendőrjárőrök is, és elkezdték a jelenlévők igazoltatását. Ezután a civil ruhás fegyveresek rögtön távoztak. Mivel a két férfi állítása szerint Szabó Balázs kezdte a verekedést, végül a járőrök csak a jobbikos aktivistát vitték el, a többieket elengedték.

– Társszerveknek mondták a két civil ruhás fegyverest a járőrök, de láthatólag fogalmuk sem volt róla, hogy kik voltak. Nem zárom ki, hogy egy magánbiztonsági cég emberei voltak az illetők. Ráadásul tudták, hogy ott leszünk – tette hozzá Stummer János. A politikus beszámolt a Lajos utcában történt eseményekről is, ahol Szanyó Miklós másodmagával haladt autójával, amikor észrevette a Jobbik-plakátokat festékező aktivistákat. Odament hozzájuk, ekkor az egyik rongáló háromszor arcon ütötte, majd rátérdelt, és negyedszer is megütötte. A történtek miatt a Jobbik és a Fidesz is feljelentést tett a rendőrségen.

Éjjel-nappal javítjuk a plakátjainkat, de újra és újra lefújják, átragasztják őket

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.