Orrfolyás vég nélkül

Az öngyógyítást nem javasolják a szakemberek

Tolnai Nepujsag - - CÍMLAP - Wald Kata katalin.wald@ mediaworks.hu

Beköszöntött a tavasz, ezzel együtt a pollenszezon is megkezdődött. Sokaknál máris jelentkeznek a szénanátha tünetei: a szakemberek az öngyógyítást nem javasolják.

Beköszöntött a tavasz, ezzel együtt a pollenszezon is megkezdődött. Sokaknál már jelentkeznek a szénanátha tünetei: a szakemberek az öngyógyítást nem javasolják.

Itt a tavasz, megkezdődött a pollenszezon. A tünetek, mint az orrfolyás, viszkető szem, sokaknál már jelentkeznek. Az elmúlt héten ugyanis a szokatlanul meleg időjárásnak köszönhetően hirtelen emelkedett a levegő pollentartalma. Mint az a pollenjelentésekből kiderült, közepes-magas értékeket mutatott a ciprus- és tiszafafélék és a mogyoró virágpora, mindezek mellett az éger pollenjei alacsony-közepes koncentrációban voltak jelen a levegőben, továbbá egy-két pollenszem előfordult a kőris és a tölgy virágporából is.

Az allergén gombaspórák száma február végén alacsony volt.

Az aerobiológiai hálózat, melynek munkatársai országszerte 19 állomáson monitorozzák 32 növény és gomba légköri pollen-, illetve spórakoncentrációját, idén is január végén kezdte meg működését: Tolna megyében Szekszárdon működik pollencsapda. A figyelőszolgálat a pollenjelentések készítését általában február elején kezdi – az aktuális, hétről hétre megújuló információk a kormányhivatal honlapján már elérhetőek.

Fontos, hogy ha valakinél a szénanátha tünetei jelentkeznek, forduljon szakorvoshoz. Bőrpróbával és vérvizsgálattal pontosan meg tudják határozni, mire allergiás a páciens. A nem megfelelően kezelt allergia súlyosabb esetben asztmához is vezethet, ezért nem érdemes öngyógyítással próbálkozni.

Idén korán indul az allergiaszezon Fotó: MW

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.